Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Benjamin Ingrosso till Portugal – vann Melodifestivalen

Efter rafflande rösträkning stod det klart att ”Dance you off” är årets vinnare

Bild: Jonas Ekströmer/TT
Det var en drabbning mellan ensamma unga män, det hade anats på ett ganska tidigt stadium. Till slut gick Benjamin Ingrosso segrande ur striden.
Benjamin Ingrosso sjöng och dansade ”Dance you off” till seger i Melodifestivalen. Hans låt och framträdande var både folkets och den internationella juryns favorit. Marginalen var faktiskt hyfsat bred, men det blir alltid nervöst i alla fall under dessa omröstningar.
– Nu är det lugnt! säger vinnaren trekvart efter att segern är klar och jag träffar honom i den stökiga och nu nästan folktomma arenan. Jag är bara lugn och ... nöjd med att det gick vägen. Nu ska jag festa som en vinnare ska festa.
Han har ju vunnit förr – som åttaåring segrade han i Lilla Melodifestivalen, med en låt han kallade ”Hej Sofia”.
– Gladast är jag den här gången, faktiskt! Visst, då var jag liten och jag hade skrivit en egen låt då också. Men man utvecklas hela tiden. Den här gången tävlade jag med en låt som kom från hjärtat.
Tvåa kom Felix Sandman, 19-åringen som sjöng den känslosamma balladen ”Every single day” som är det första han gett ut i eget namn. Pojkbandet The Fooo som 2017 bidde FO&O, tävlade i Melodifestivalen och rätt snart bidde ingenting. Men en andraplats är inte fy skam!
– Det var stort för mig att få göra en så här personlig låt som det också gick så bra för, säger han. Att uppträda solo var nytt för mig, men jag gillar utmaningen. Det känns bra.
Men inget kunde stoppa Benjamin Ingrosso och hans väldigt professionellt framförda och på riktigt moderna danspoplåt.
Hans mamma slog igenom i Melodifestivalen, år 1985 och med låten ”Picadilly Circus”, men hon har trots upprepade försök aldrig lyckats vinna tävlingen. Benjamin segrade på andra försöket.
Han är ju son till Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso. Han är född till musik, född till att tävla och född till att uppträda och synas; redan som nioåring vann han som sagt Lilla Melodifestivalen. Han vann 2014 års upplaga av ”Let’s dance” och har spelat en del musikteater. Sune? Rasmus som är på luffen? Karlsson på takets hunsade lillebror? Benjamin Ingrosso har varit allihop.
Givetvis har han en dokusåpa i Kanal 5 också, även om han där måste fajtas om utrymmet med mamma, mormor och storasyster.
Sista striden det var? Icke! Nu bär det vidare. I början av maj ska Ingrosso ställa upp för Wahlgren-klanen och den svenska stammen när Eurovision Song Contest avgörs på portugisisk mark.
– Det ska bli kul att komma till ett annat land, att uppträda för en publik som aldrig hört min musik tidigare. En tysk eller spansk tjej någonstans ska få höra min låt, magiskt!
Hur går det i tävlingen då? Har han någon chans? Att han visade sig vara favorit både hos app-röstarna och juryn är ett styrkebesked. Vid båda de tillfällen då Sverige vunnit Eurovision Song Contest – med Loreen 2012 och Måns Zelmerlöw 2015 – har juryn och folket varit överens. Förra året var Nano och hans ”Hold on” tittarnas favorit.
I år var det väldigt jämnt i folkets val; Ingrosso fick 10,5 procent av rösterna, Felix Sandman 10,0. Då var det lite större skillnad i juryns utslag. Ingrosso fick sex av de elva tolvpoängarna, medan Sandman fick tre. Polska Margaret fick maxpoäng av Polen, Samir & Viktor av Storbritannien.
Gå till toppen