Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

De gör en kudde att begrava ansiktet i när föräldrarna är riktigt cringe

Teaterns dag tar klivet in i vuxenvärlden.
Men när föräldrarna är riktigt cringe är det skönt att begrava ansiktet i en skämskudde.

När Teaterns dag i Malmö fyller 18 år finns det ett tjugotal olika teaterupplevelser att upptäcka.
I huset bredvid Stadsteaterns stora scen Hipp bjuder Unga teatern in barn som vill tillverka en egen skämskudde.
– Min kudde ska nog bli väldigt galen. Det ska vara mycket färger på den, säger Malin Clementson, 11 år, och tråcklar fast en guldfärgad frans längst ner.
Malin Clementson, hennes pappa Anders Andersson och lillebror Manne Clementson tillverkar varsin skämskudde. ”Föräldrar är ju väldigt cringe tycker jag”, säger Malin Clementson.Bild: Patrik Renmark
Skämskuddeverkstaden hänger ihop med Unga teaterns föreställning ”Cringe Marmelad”, som handlar om att vara ung och tycka att saker är riktigt pinsamma – alltså cringe.
Cringe är värre än något som bara är lite pinsamt. När något är cringe känns det väldigt stelt – och man får panik inombords! Man vill bara springa därifrån – men man kan inte, förklarar Malin Clementson.
– I stunden känns cringe jättejobbigt. Men efteråt kan det vara jättekul att skratta åt det, säger hon.
Exempelvis är föräldrar experter på att vara cringe. Malins lillebror Manne Clementson pysslar ihop en kudde att skydda sig med.
– Min mamma är cringe på alla sätt. Varje gång hon gör något cringe ska jag ta fram den här kudden. Så jag ska ha med den hela tiden, säger Manne Clementson.
Manne Clementson, 8 år, har gjort en skämskudde för att skydda sig mot sin mamma.Bild: Patrik Renmark
Storasyster Malin Clementson har redan sett ”Cringe Marmelad” två gånger.
– Den är väldigt kul! Allting i den pjäsen är både jätteroligt och jättepinsamt. Som tur var fick vi låna skämskuddar på teatern. De kom till god användning, berättar hon.
Sydsvenskans recensent Boel Gerell beskriver föreställningen som ”en rosaglittrig mardröm, med hångeltungan inrullad i ett skåp som inte riktigt går att låsa”.
Läs mer: Glitterpunk som kräver skämskudde
Ingrid Bolin, 9 år, ritar ett snirkligt mönster över kudden med sina favoritfärger blått och grönt.
– Jag ska kanske mysa med min kudde när jag tittar på Mello. Vissa personer är pinsamma i Mello. Han där är pinsam till exempel! säger Ingrid Bolin och pekar mot den stora högtalaren i rummet, där Robert Gustafsson stapplar sig igenom dansbandsparodin ”Fuldans”.
Ingrid Bolin, 9 år, har en heldag på teatern. Under Teaterns dag har hon fått klä ut sig, tittat på en föreställning, gjort en rundvandring på Hipp och tillverkat en egen skämskudde.Bild: Patrik Renmark
Ingrid Bolin har tagit en rejäl runda på Teaterns dag och redan besökt fem olika evenemang. Hon har klätt ut sig i teaterkläder, tittat på en föreställning och gått på rundvandring på Hipp.
Men gränsen gick när hon själv fick kliva upp på Stadsteaterns scen.
– Jag tycker att det är pinsamt att stå på scen! säger Ingrid Bolin.
Men i fortsättningen har hon åtminstone en kudde att gömma sig bakom.
Råmaterial för att tillverka en riktig skämskudde.Bild: Patrik Renmark
Läs alla artiklar om: Teaterns Dag 2018
Gå till toppen