Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Katolsk folkhögskola skapar förståelse för det svenska samhället

Precis vid ingången till Sankta Maria folkhögskola täcks ena väggen av en glasmonter. I torsdags, på skolans 25-årsjubileum, avslöjades innehållet bakom gardinerna – ett tusental gosedjur som ger en bild av varje människas unikhet, och den mångfald som finns på skolan.

Gosedjuren donerades av en privatperson efter dennes bortgång förra året.Bild: Lars Brundin
Sankta Maria folkhögskola drivs av katolska kyrkan, men alla är välkomna oavsett tro eller icke-tro. Dess läge i Rosengårds Centrum gör att ett 20-tal nationaliteter ryms i lokalerna.
Nisreen Soufi kom till Sverige 2013 när hon lämnade inbördeskriget i Syrien bakom sig. Hon går första terminen på ett basår.
– Det var svårt när jag kom till Sverige och bara kunde ”hej”, ”hej då” och ”välkommen”. Jag förstod inget om hur saker funkar, säger hon.
Hon berättar om när hennes son blev illa behandlad på sin skola och inte visste vad hon kunde göra i den situationen. Nu har hon med lärarnas hjälp fått förståelse för samhället.
– Jag vet hur livet ser ut här och känner att jag kan klara mig. Jag förstår vad jag ska göra om olika problem uppstår, säger Nisreen Soufi.
Nisreen Soufi sökte sig till skolan för att utveckla sitt språk och kunna hitta ett bra jobb. "Alla lärare är uppmuntrande, och jag känner själv att jag måste göra något. Jag vill visa min tacksamhet för att jag fått komma till Sverige och blivit accepterad", säger hon.Bild: Lars Brundin
Sankta Maria folkhögskola erbjuder allmän kurs, studiemotiverande kurs och etableringskurs. Det finns även kurser för personer med psykiska funktionshinder. Med ungefär 100 deltagare på allmän kurs är det en av Sveriges minsta folkhögskolor, och det vill den fortsätta vara.
– Vi vill inte växa. Jag kan namnet på åttio procent av deltagarna, och de berömmer alltid skolan för familjekänslan som finns, säger rektor Monika Andersson.
Hon menar att det är ett öppet klimat där man får lov att gråta och vara arg. Även Nisreen Soufi påtalar familjekänslan.
– Vi känner alla som en familj, det är ingen skillnad, oavsett tro, säger hon.
"Många deltagare har upplevt svåra trauman och har dålig självkänsla", säger Monika Andersson. Utöver de två kuratorerna på skolan, har alla lärare fått utbildning i att upptäcka när mer hjälp än att bara lyssna behövs.Bild: Lars Brundin
Genom etableringskursen får deltagare förståelse för hur det svenska samhället fungerar. Det kan handla om ett studiebesök på banken, CV-skrivande eller hjälp att förstå hur man köper bussbiljetter. Monika Andersson talar om begreppet medvandringens gåva, och om att verksamheten bygger människor.
– Vi tar våra elever i hand och vägleder dem. Om du skulle sättas på ett torg i Bagdad nu hade du nog inte heller vetat hur saker funkar där, säger hon.
Men det viktigaste är förstås det svenska språket, som Monika Andersson menar är grunden för etablering.
– De ska känna till samhället och inte behöva känna sig främmande här, säger hon.
Gå till toppen