Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Rosengård bjöd på Mittag som segerrecept

Hade inte förväntat mig att Kristianstad skulle bli en munsbit för FC Rosengård. Så blev det heller inte, det blev något rejält att bita i, men semifinalen i cupen är både välförtjänt och om inte nödvändig, så i alla fall viktig.
Så här tidigt på säsongen får vi väl vara snälla och ta fasta på det som smakade mera. Under en period på 20-25 minuter i första halvlek spelade FC Rosengård bättre fotboll än laget gjorde någon gång i fjor, kanske även 2016.
Ett passningsspel med högt självförtroende och fart, det som var lagets signum under de stora åren. Och en stabil organisation med hög press i försvarsspelet.
Den isländska tränaren Elisabet Gunnarsdottír la på ett tungomål som allt mer klingar riktig Kristianstadsdialekt - skulden för detta på en undermålig insats från hennes lags sida.
För Rosengårds skull får vi väl hoppas att det inte var hela anledningen och jag tror heller inte det. Som Gunnarsdottír också påpekade så tyckte hon sig se "det gamla Rosengård". I Jonas Eidevalls tappning har laget gått tillbaka till en mycket tydligare 4-4-2-uppställning än de olika sifferkombinationer man försökt de senaste åren.
Tittar man spelare för spelare – landslagsspelare på samtliga positioner i princip, vilket gjort att man inte tränat ihop på två veckor – så har FC Rosengård alla möjligheter att dominera i en allsvenska som knappast blir spetsigare.
Anja Mittag har haft ett par tröga år, men nu fanns rycket, de snabba besluten, de distinkta avsluten och ett mål där igen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Det bästa segerreceptet 2018 är kanske hon som inte är landslagsspelare – längre. Plötsligt kände vi igen Mittags meny. Den tyska storspelaren Anja Mittag har haft ett par tröga år, men nu fanns rycket, de snabba besluten, de distinkta avsluten och ett mål där igen. Visst blev det något bolltapp i stället för avslut, men nu fanns alla ingredienserna i hennes spel igen och i det stora hela passade de dessutom ihop.
Vem Rosengård möter i semifinal vet vi först på måndag eftermiddag. SvFF behandlar fortfarande Svenska Cupen som något slags pyttipanna. Det får bli vad det blir. Otydlighet vad gäller speldagar och lottningar, obefintlighet vad gäller liverapportering och snabba fakta – trots att klubbarna och supportrarna (åtminstone på herrsidan) gillar upplägget och man på damsidan nu också äntligen fått till ett gruppspel.
Bra för LB07 – som jag ännu inte hunnit se i år – att få en rejäl avslutningsseger mot Lidköping, en viktig boost. Talesättet är klassiskt - andra året för ett nytt lag är alltid svårt och det blir nog tajtare i tabellen kommande säsong.
MFF drar iväg på långresa, som lär ta hela helgen i anspråk, i jakten på ”cupajäveln”. Östersund var ett väntat utfall. Visst dröjde segermålet, men Gais hade aldrig orkat stå emot i en förlängning också.
Östersund har en Europaplats att slåss för, har mersmak från höstens spel där och mycket cuprutin. Blir en ny dimension på utmaning för MFF 2018, en riktig het kraftmätning i isande kyla.
Det finns en preliminär avsparkstid på 18.15 på lördag – då är prognosen minus tio grader i Östersund...
Gå till toppen