Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utbytte skippern: En tung dag på jobbet

Sverige fick en smakstart på andra curlingdagen i Paralympics. Sedan gick allt fel. Efter 4–8 mot Kanada och 2–10 mot USA är Blågult illa ute i Gangneung. Och hur är det egentligen med skippern? – Jag kommer inte alls upp i normal standard, säger Viljo Pettersson Dahl.

Sverige har inlett curlingturneringen i Paralympics med tre förluster.Bild: Jessica Gow/TT
Sverige hade 4–0 efter två omgångar mot stormakten Kanada i den andra matchen i turneringen i rullstolscurling i Sydkorea.
Det roliga varade inte länge.
Skippern Viljo Pettersson Dahl missade grovt, gav det kanadensiska laget en genväg tillbaka i matchen – via 4–0 i tredje omgången – och fortsatte sedan att darra betänkligt. Varken dragningar eller utslagningar fungerade och Kanada kunde relativt enkelt glida ifrån till 8–4 och tredje segern på lika många försök.
– Jag är inte nöjd. Något annat kan jag inte säga. Jag hittar inte farterna på isen och siktet är inte som det brukar, säger en dyster Viljo Pettersson Dahl.
Förlusten mot Kanada var bara början på det svenska eländet.
Mot USA, som liksom Sverige hade förlorat sina två första matcher, gick det ännu sämre.
Halvvägs in i matchen hade Pettersson Dahl bara lyckats lösa 19 procent av sina uppgifter – en usel notering – och med 0–6 på resultattavlan fick han nog och klev av isen. Reserven Zandra Reppe ersatte den svenska skippern och Kristina Ulander tog över som ankare.
– Jag tar upp den frågan själv och diskuterar med laget. I samråd med Peter (Narup, förbundskapten) och Mia (Boman, coach) tar vi beslutet att sätta in Zandra i stället för att försöka ingjuta lite positiv energi i laget. Det var en tung dag på jobbet, säger Petterson Dahl.
Med omkastningen blev det svenska spelet aningen bättre, men då var det redan för sent. USA avgjorde matchen med en tvåa fram till 8–2 i den sjätte omgången och vann till slut med 10–2.
Trots den undermåliga insatsen lovar Pettersson Dahl att han ska ut på isen igen och han får stöd av förbundskaptenen.
– Vi har fullt förtroende för honom. Tveklöst. När man tappar självförtroendet får man spöken i huvudet men vi har en oerhört stark grupp och nu ska laget lyfta Viljo. Han är grymt bra, säger Peter Narup.
Fakta

Curlingturneringen i Paralympics

Turneringen i rullstolscurling avgörs i ett gruppspel där samtliga tolv lag möts inbördes och där de fyra bästa når semifinal.

Sveriges spelprogram (svenska tider):

10 mars: Kina, 4–9.

11 mars: Kanada, 4–8, USA, 2–10.

12 mars: Slovakien (1.35), Storbritannien (6.35).

13 mars: Norge (1.35), Tyskland (6.35).

14 mars: Finland (1.35), Sydkorea (11.35).

15 mars: PAR (paralympiska aktiva från Ryssland, 6.35), Schweiz (11.35).

Slutspel:

16 mars: eventuella matcher mellan lag på samma antal segrar (1.35), semifinaler (7.35).

17 mars: bronsmatch (1.35), final (6.35).

Gå till toppen