Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lugiveteranen i landslaget: ”Blev jätteglad och överraskad”

Lugis Hampus Jildenbäck tar plats i A-landslaget som en av två nykomlingar jämfört med EM-silverlaget.
– Jag skulle boka in en weekend med tjejen den helgen, men de planerna fick skrotas direkt, säger han.

Hampus Jildenbäck har tre A-landskamper på meritlistan från en samling i juni förra året.
30-årige Jildenbäck gjorde landslagsdebut förra sommaren, så han är inte bortskämd med den här typen av uppdrag. Förbundskapten Kristján Andrésson hörde av sig i torsdags.
– Han frågade om jag kunde och ville vara med och det ville jag såklart. Jag blev jätteglad och överraskad också, säger Hampus Jildenbäck.
Även Alfred Jönsson kommer att finnas med i truppen som en av fyra extraspelare ur landslagets talangprojekt. De båda Lugispelarna åker direkt till samlingen efter bortmatchen mot Füchse Berlin i EHF-cupen den 1 april. Sverige möter sedan Kroatien i en dubbellandskamp i Eskilstuna den 5 april och Norrköping 7 april.
Mattias Zachrisson tar klivet upp på högernio, vilket öppnar för Hampus Jildenbäck på högersex tillsammans med lagkaptenen Niclas Ekberg.
– Hampus är väldigt allsidig och har spelat till sig den här möjligheten. Han behärskar många typer av avslut, är en duktig straffskytt och har gjort det bra i såväl Handbollsligan som EHF-cupen. Han är väldigt aktiv i sitt spel och hittar hela tiden möjligheter, säger Kristján Andrésson.
Jildenbäck tycker själv att han har lyft sitt spel den här säsongen.
– Framförallt har jag fått spela på ett annat sätt, där jag kommer med som högernia i andrafaserna och blir mer involverad i spelet på det sättet. Som kantspelare kan man annars bli ganska isolerad och tvungen att ta sina lägen.
Hampus Jildenbäck sitter på ett utgående kontrakt med Lugi.
– Jag har en agent som jobbar på klubbar utomlands och samtidigt pratar med Lugi. Tidigare har jag varit ganska trygghetssökande och skrivit på kontrakt ganska tidigt. Jag är öppen för att stanna, men vill vänta och se vad sonderingen utomlands ger.
Gå till toppen