Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patient fick medicin trots känd överkänslighet

En patient fick ett smärtstillande preparat, trots en notering i journalen om överkänslighet mot det aktuella läkemedlet. Som en följd drabbades av en ökad blödning efter en operation.

Efter en operation 2015 fick patienten det smärtstillande medlet Toradol. Redan två år tidigare hade det dock noterats i journalen att patienten var överkänslig mot flera läkemedel, bland annat Toradol. Informationen fanns under rubriken "VMI" (viktig medicinsk information).
Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I anmälan skriver patienten att det står "med rött att det är förbjudet att ge mig detta läkemedel på grund av stor blödningsrisk, vilket också blev fallet denna gång."
Nu får kliniken kritik av Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo), som konstaterar att vården av patienten inte levt upp till kraven på en god och säker vård.
Gå till toppen