Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tullen klassar hans olja som knark

Han handlar med cannabisolja – och tullen tog hans varor. Fel, anser Paul Burton. Det är en ofarlig hälsoprodukt.
– De kan inte bara ta något lagligt och göra något olagligt av det, säger han.

Han slåss i rätten för att få tillbaka sin olja, som tullen tog. Den är så svag att man kan ta flera liter utan att bli påverkad, hävdar Paul Burton. Men den har andra positiva effekter.Bild: David Zalubowski TT Sara Wizén
Paul Burton säljer cannabisolja, eller CBD-olja. Den tillverkas av laglig industrihampa där mängden av den verksamma substansen THC är 0,2 procent.
Det är, enligt Paul Burton, så lite att man skulle kunna dricka litervis utan att få ett rus. Efter att själv ha blivit av med svår eksem med hjälp av oljan startade han sin webbshop. För att hjälpa andra, säger han.
Oljan skulle ge honom över 70 000 kronor efter försäljning, men stoppades av tullen. Fel, anser Paul Burton, eftersom oljan är så svag och inte ska ses som narkotika.
– Jag är småföretagare och har två barn, för mig kan det här innebära slutet för mitt företag. Jag har inte råd att förlora den här beställningen, säger han.
Paul Burton berättar att hans leverantör i Göteborg tidigare fått varor stoppade i tullen, men efter en förhandling släpptes de utan rättsliga påföljder.
– Det betyder att om jag beställt via honom så hade varorna gått igenom tullen. De kan inte bara ta något lagligt och göra något olagligt av det, säger han.
Från Tullverkets sida hänvisar man till en dom från förra året. Där ansåg rätten att CBD-olja skulle klassas som narkotika oavsett halten THC.
Det finns alltså domar som stödjer såväl tullen som Paul Burton.
– Generellt finns olika uppfattningar om det ska narkotikaklassas eller inte, och vi är såklart intresserade av fler domstolsutslag, säger tullåklagare Oscar Lindvall.
– Mitt uppdrag är att kontrollera varuflödet och CBD-olja är en vara som vi betraktar som narkotika i dagsläget.
Paul Burton är kallad till domstolsförhandling tisdag den 13 mars. Då avgörs om han får tillbaka sina varor eller om han ska åtalas för knarkbrott.
– Jag gillar det jag gör, så nu hoppas jag att de släpper varorna och att jag får fortsätta. Om de inte släpper får de väcka åtal och då ska jag få rätt, säger Paul Burton.
Han tänker också dela ut CBD-olja till dem som kommer till förhandlingen och stödjer honom.
– Jag är marknadsförare och försöker alltid hitta innehåll som ger respons. Det har inte varit någon direkt uppslutning, men det är en kul grej mest. Och så försöker jag hålla det hela muntert för min egen del också, säger Paul Burton.
Läs mer: Även tingsrätten klassar hans olja som knark
Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm anser att praxis inte är entydig, men uppfattningen i domstolarna är oftast att CBD-olja inte ska klassas som narkotika.
Åklagarmyndighetens bedömning är dock att olja producerad av industrihampa ska klassas som narkotika om den innehåller THC oavsett mängd.
Advokaten Sargon De Basso företrädde i höstas Aydin Darshini, en annan försäljare av hampaprodukter, som vann i domstol. Nu sågar De Basso tullens agerande i fallet Paul Burton. Blir det åtal har Burton bett om honom som sin försvarare.
Det var i Skaraborgs tingsrätt fallet först togs upp. Åklagaren överklagade till Göta Hovrätt, men de kom med samma bedömning som tingsrätten. Det här menar Sargon De Basso betyder att CBD-produkter inte ska ses som narkotika.
– Domstolen fastslog att företagens produkter, som utvinns ur en laglig produkt, inte kan förvandlas till att bli olagliga, säger Sargon De Basso.
Sargon De Basso menar att såväl polis som åklagarmyndigheten har egna skäl att få CBD-olja narkotikaklassad. De har fått problem när personer som grips säger att de tagit CBD-olja, och inte rökt cannabis, när urinprov visat positivt för THC.
De har frikänts eftersom man inte kan utesluta att de har tagit olja. Det menar De Basso har stört polis och åklagare när de ska lagföra. Ett av problemen är att det inte går att mäta CBD-halt i vare sig blod eller urin.
– Bara för att vi har dåliga mätinstrument kan man ju inte narkotikaklassa ett icke-narkotiskt preparat, säger han.
Gå till toppen