Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Välkända kriminella från Landskrona åtalas för utpressningsförsök

Fyra män från Landskrona och en Malmöbo misstänks ha försökt utpressa en Lommabo på stora belopp.
På måndagen inleddes rättegången.

På måndagens inleddes rättegången mot fem män som är misstänkta för försök till grov utpressning.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Tre av de fyra från Landskrona är välkända kriminella och har tidigare dömts till längre fängelsestraff.
En 37-åring dömdes 2016 av hovrätten till ett års fängelse för försök till grov utpressning i det uppmärksammade matchfixningsmålet i Kristianstad. Han dömdes så sent som i oktober förra året till fängelse för vapenbrott.
Läs mer:Greps i Lomma – fyra häktades för grov utpressning
En 45-åring dömdes 2013 till ett flerårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.
En 35-åring är bland annat dömd till nio års fängelse för ett mordförsök i Landskrona.
Malmöbon, en 60-åring, har tidigare dömts för utpressningsförsök – offret var då samma man från Lomma som de fem nu försökt att pressa på pengar.
Männen misstänks för att 17–18 januari i år under hot tvinga Lommabon att betala 350 000 kronor. Om han vägrade skulle han och/eller anhöriga till honom dödas eller skadas.
Läs mer:Fem gripna för utpressning i Lomma
Bakgrunden till utpressningen ligger några år tillbaka i tiden. Enligt den 60-årige Malmöbon anlitades han av Lommabon för att arbeta för ett företag men fick aldrig betalt. För ett par år sedan gjorde Malmöbon ett försök att få pengarna – genom att hota med en pistol.
I stället blev Malmöbon dömd till fängelse för hotet. Lommabon nekar helt till att vara skyldig 60-åringen pengar.
Enligt åtalet gjorde Malmöbon i mitten av januari i år ett nytt försök att pressa Lommabon på pengar, nu med hjälp av de fyra männen från Landskrona. 60-åringen lärde känna en av dem när han satt i fängelse.
Landskronamännen gjorde först ett besök hos Lommabons exhustru och dotter för att få tag i honom. Sedan hos hans syster. Systern noterade då registreringsnumret på bilen som männen kom med.
Dagen efter sökte de fyra upp Lommabons arbetsplats. De ska då ha hotat med våld om inte Lommabon betalade den hävdade skulden. Om inte ”skulle det bli problem för honom och hans flicka”.
Lommabon har uppgett att han uppfattade männen som professionella utpressare. De informerade mannen om att de hade tillgång på vapen. De ville inte tvingas använda dem, sade de.
Med vid diskussionen var också Lommabons syster som var beredd – hon spelade in samtalet.
Några pengar fick inte männen då, i stället avtalade man om att träffas på McDonald’s i Lomma lite senare.
Under tiden kontaktades polisen och när mötet i restaurangen skulle äga rum satt civilklädda poliser vid ett bord och väntade.
De fem nu åtalade männen kom vid 18-tiden till McDonald’s-restaurangen. Tre av dem kom in på restaurangen. En gick direkt fram till företagaren medan de två andra kollade av lokalen.
Efter en stund grep de två civilklädda poliserna in och drog ner de misstänkta på golvet. ”[Jag] drar ner honom så att han ligger i en hög på golvet tillsammans med den första jag slet ner”, har en av poliserna berättat i förhör.
Strax efteråt fick de hjälp av andra poliser, de tre männen belades handfängsel och transporterades till polisstationen i Lund.
De två andra männen befann sig utanför restaurangen, körde från platsen men greps senare.
De fem åtalades för försök till grov utpressning. I andra hand har åklagaren yrkat att tre av dem döms för medhjälp till utpressningsförsöket.
På måndagen inleddes rättegången som hålls i tingsrätten i Malmö. Ytterligare två rättegångsdagar är inplanerade. Samtliga fem nekar till brott.
Gå till toppen