Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Det som göms i snö kommer alltid upp i tö

Konstgräsplanernas miljöbovar avslöjas obarmhärtigt.

Diskussionen kring konstgräsplaner förekommer på många plan och ur flera olika perspektiv. Ofta på våra sportsidor handlar det om kvaliteten, om vad hur de påverkar kroppen för de som tränar på dem och slitaget som gör planerna så olika. Ur positiv synvinkel är det naturligtvis att många - inte minst ungdomar - kan träna vid tidpunkter på året då det inte gått alls annars.
Jag jobbar inte med miljöfrågor till vardags, som bekant, men det är klart att vi alla påverkas och inte minst är det en ganska intensiv diskussion runt de små svarta kulor som strös i alla konstgräsplaner och är gjorda av gummigranulat från utjänta bildäck huvudsakligen.
Läs mer: Lund stoppar nya konstgräsplaner
Sydsvenskan har i dag nyheten att Lunds kommun helt enkelt förbjuder nya konstgräsplaner tills att man hittat en annan modell än med de här gummigranulatkulorna. Det är intressant - för frågan är som sagt brännhet på så många håll. Konstgräsplanerna är billigare att underhålla en gräs, kan användas under mycket större del av året - men har alltså också en miljöpåverkan som lätt blir väldigt konkret och påtaglig.
Går man riktigt nära en konstgräsplan, ser man dem tydligt. Jag minns i höstas att stora mängder av dem flöt runt i regnvattnet runt Limhamns idrottsplats huvudplan.
Plan 9, Stadionområdet, tisdag 13 mars.Bild: Max Wiman
Tänkte därför också ge er en bild av hur det kan se ut i vintertider. Bilden är tagen vid stadions plan nio där Malmö FF tränar dagligen nu. Snön har i flera omgångar fått röjas bort från planen och även om den varit lite prickig, så avslöjas en helt annan bild när snön nu smälter i rasande fart.
Det ser inte inbjudande ut och frågan är förstås var kulorna tar vägen, om man hinner ta hand om dem innan de flyter ut i dagvattensystemen.
Konstgräsplanerna har otroligt många förtjänster, men det känns som att många svenska kommuner dragit lite för långtgående slutsatser kring dem och kanske borde stanna upp och en del fall överväga så kallat hybridgräs i stället. Jo, jag vet att kostnaderna är högre - men vad blir miljökostnaderna för detta gummigranulat? Konsekvenserna bör nog utredas snabbt innan vi plastat in för stora delar av landet...
Gå till toppen