Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

”Det viktiga är att det finns så bra skolor som möjligt i Sverige”

Socialdemokraternas utspel om att förbjuda religiösa friskolor möts med förvåning på berörda skolor i Skåne. Det finns redan en skollag som gäller för alla, påpekar rektorer för konfessionella friskolor i Malmö, Lund och Helsingborg.

Katolska friskolan Sankt Thomas skola på Sankt Lars-området i Lund är en av få religiösa friskolor i Skåne.Bild: Ingemar D Kristiansen
Av cirka 7 000 grund- och gymnasieskolor i landet är ungefär 70 religiösa friskolor. I Skåne finns sex, varav fem är kristna.
Läs mer: S vill förbjuda religiösa friskolor
Mattias Borg är rektor för katolska friskolan Sankt Thomas skola i Lund.
– Jag kan tycka att det viktiga är att det finns så många bra skolor i Sverige som möjligt och att skollagen ska gälla för alla.
Han tycker den skollag som finns redan täcker upp för de farhågor som Socialdemokraterna för fram i sitt utspel.
– Man kan se på vår skola att segregering är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Ungefär hälften av eleverna har en katolsk bakgrund.
Det sätt som skolan utmärker sig på är den frivilliga morgonsamlingen som kan avslutas med en bön. Skolan uppmärksammar även högtider som advent, jul och påsk.
– Det är klart att vi har en katolsk identitet, men samtidigt bedriver vi ju skola helt enligt den skollag som finns, säger Mattias Borg.
Läs mer: Starka reaktioner på skolutspel: ”Det här är diskriminering”
Mariaskolan i Malmö är en kristen skola. Tillförordnad rektor är Stina Brännström Johansen.
– Vi är en väldigt integrerad skola, med stor mångfald. Hälften av våra elever har ett annat modersmål. De har olika tro och bakgrund.
De kristna inslagen är morgonsamling en gång i veckan som leds av en skolpräst och att skolan firar högtider i kyrkan.
Föräldrar som väljer skolan brukar säga att de vill att barnen ska få den kristna värdegrunden, men någon risk för att eleverna blir indoktrinerade ser inte Stina Brännström Johansen.
– Det hade varit roligt om politikerna kom på besök och fick uppleva hur positiv miljö vi har och att det verkligen är en mötesplats för elever med olika bakgrund.
Samling på Mariaskolan i Malmö. Bilden kommer från ett reportage från 2013.Bild: Hussein El-alawi
Thomas Wallin, rektor för kristna Pauliskolan i Helsingborg, tycker att utspelet från de socialdemokratiska ministrarna är "populistiskt".
– De konfessionella skolorna fyller en viktig funktion, de presterar väldigt bra, och gör ett fantastiskt arbete med barn som blivit vingklippta i de kommunala eller större koncernskolorna. Det är jättetaskigt mot de eleverna, säger han.
Mindre grupper och högre personaltäthet finns ofta på de små kristna skolorna, påpekar han, och det passar barn som känt sig otrygga i större skolor.
På Pauliskolan går cirka 90 elever, ungefär hälften med utländsk bakgrund.
Den konfessionella aktiviteten på skolan är den frivilliga morgonsamlingen som avslutas med bön.
– Barnen ber om de vill, för katten, farmor eller provet. Jag vet vet inte vad det är som retar upp folk med den stunden, men det är något med att vi i Sverige har svårt att hantera religion.
Fakta

Sex religiösa friskolor i Skåne

I Skåne finns sex religiösa friskolor: Segrande Liv grundskola i Höör, Mariaskolan och Ögårdsskolan i Malmö, Sankt Thomas skola i Lund, Pauliskolan i Helsingborg och Solängskolan i Örkelljunga. Ögårdsskolan är muslimsk, resten är kristna.

Gå till toppen