Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Edward Snowden: Malmöföretag främjar turkiskt nätspionage

För lite mer än ett år sedan lämnade flera medarbetare Malmökontoret i protest. Nu bekräftar en rapport att Sandvine/Proceras teknik används för att övervaka internetanvändare och censurera nätet i bland annat Turkiet. Avslöjandet uppmärksammades i helgen av den världskände visselblåsaren Edward Snowden.

Bild: Patrik Persson Thomas Winje
8till5 kunde för för lite mer än ett år sedan berätta om IT-företaget Procera som fick stark intern kritik med utgångspunkt från företagets kontor i Malmö efter en affär med den stora turkiska telekomoperatören Türk Telekom.
Kritiken gick i korthet ut på att bolaget anpassat sin teknik så att den skulle kunna användas av de turkiska myndigheterna för att övervaka användarna. En av de anställda i Malmö som valde att säga upp sig i protest skrev i ett internt mejl att hen inte ville vara ”en del av Erdogans galenskap”. Kritiken tillbakavisades av företagsledningen, som menade att bolaget inte erbjuder teknik för övervakning.
Läs mer: Malmöföretaget anklagas: ”Säljer övervakningsteknik till Erdogans Turkiet”
Amerikanskägda Procera har sydsvenska rötter och utvecklar teknik för så kallad Deep Package Inspection (DPI). Tekniken granskar innehållet i de ”paket” av data som skickas över nätet. Tanken är att underlätta för operatörer att prioritera trafiken rätt och därmed göra användningen av bandbredden mer effektiv. Men den kan också användas av stater och underrättelsetjänster - för övervakning och till att blockera misshaglig information.
I höstas köpte Procera kanadensiska Sandvine, som också arbetar med nätverksteknologi. Det sammanslagna bolaget använder numera namnet Sandvine.
I helgen uppmärksammades samma förhållande av Edward Snowden. I en serie inlägg på Twitter hänvisar den världskände visselblåsaren och nätaktivisten till en rapport från The Citizen Lab, som enkelt uttryckt är en del av Universitetet i Toronto som fokuserar på informations- och kommunikationsteknologi i kombination med global säkerhet och mänskliga rättigheter.
Rapporten som publicerades i fredags ger de kritiska rösterna på Malmökontoret rätt. Av den framgår att The Citizen Lab funnit bevis för att Sandvine/Proceras DPI-teknik används av Türk Telekom för att i smyg installera statligt kontrollerade spionprogram (så kallad spyware) på användares datorer i Turkiet och Syrien när de laddar ner vissa vanliga Windows-program. I både Turkiet och Egypten ska tekniken dessutom ha använts för att blockera politiskt och journalistiskt innehåll, såväl som innehåll som rör mänskliga rättigheter. Reportrar utan gränser, Al Jazeera, Human rights watch och Wikipedia är exempel på sajter som ska ha blockats.
I ett svar ställt till universitetet och Citizen Lab tillbakavisar Sandvines vd Lyndon Cantor rapportens slutsatser, som han kallar ”falska, vilseledande och felaktiga”.
Gå till toppen