Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Trelleborg

Efter granskningen – Trelleborg backar och lovar genomföra upphandling

Konkurrensverket tipsades om att uppgörelsen med möbelhandlaren om projektet Familjens Hus i Anderslöv kunde bryta mot lagen. Men granskningen är knappt inledd innan kommunen backar – nu ska en korrekt upphandling genomföras.

Häromdagen landade Trelleborgs svar på Konkurrensverkets frågor. Huvudbudskapet är tydligt: kommunen tänker inte skriva på det färdiga hyresavtalet med Thysells. Istället backar man ett steg och ska göra om hela affären, med chans för nya aktörer att delta.
– Vi har blivit uppmärksammade på att det här riskerade att inte vara fullt förenligt och därför ska vi med juridikens hjälp genomföra en upphandling enligt alla regler, direktiv och anvisningar som finns, säger kommundirektör Fredrik Geijer.
När möbelvaruhuset Thysells stängde efter 105 år lämnade det efter sig en yta på 34 000 kvadratmeter.Bild: Sydark Konstruera
Projektet har målats upp som det stora framtidslyftet för Anderslöv. 150-170 bostäder ska byggas. Det gamla möbelvaruhuset ska få en extra våning och bli "Thysells Familjens hus". Här ska öppnas ny vårdcentral och tandläkarmottagning. Trelleborgs kommun tänker hyra stora utrymmen till bibliotek, förskola för 90-125 barn, fritidsgård, äldrebostäder för 40-50 boende och familjecentral. Investeringar värda 500 miljoner väntar på området.
– Om Trelleborg är ett centrum i kommunen så kan Anderslöv vara ett annat, sa en stolt Roland Thysell när överenskommelsen presenterades i somras.
I januari kom kommunen överens med Roland Thysell om hyran: 15,1 miljoner kronor per år. Det totala värdet på det 25-åriga hyreskontraktet uppgick till 379 miljoner kronor.
Arbetet med att bygga ett nytt Anderslöv inleddes med en intresseförfrågan. Endast Thysells kom in med ett förslag, där man dessutom kunde tillgodose kommunens alla behov.
En kommun får, utan upphandling, teckna hyresavtal med en entreprenör som sedan uppför byggnader som vem som helst kan använda. Vanliga hyresrätter till exempel. Men om kommunen under projekteringen har beställt vissa typer av utrymmen som de själva ska hyra eller ställt tydliga krav på vad det är som ska byggas, då kräver Lagen om offentlig upphandling (LOU) att fler får chansen att lämna anbud.
Med stöd av den egna kommunjuristen och extra hjälp från Lindahls Advokatbyrå i Malmö har Trelleborg nått fram till insikten att det man kommit överens med möbelhandlaren om gick betydligt längre än det så kallade hyresundantaget.
– Vår juridiska bedömning var att hyresundantaget skulle vara tillräckligt, men med experternas hjälp ser vi att vi måste säkerställa att det inte kan bli ifrågasatt och överklagat.
Hur ska då kommunen ta sig bort från avtalet och istället göra om allt? Hela upplägget bygger på användandet av Thysells stora gamla möbelfastighet. Fredrik Geijer kan idag inte ge svar på om alla lokaler man vill hyra i Anderslöv ska upphandlas i en klump: förskola, äldreboende, fritidsgård, bibliotek och familjecentral.
– Upphandlingen kommer att ske efter konstens alla regler och öppnas för de som är intresserade av att lägga anbud. Hur det ska gå till måste jag överlåta till de juridiska experterna.
Konkurrensverket hälsar att Trelleborgs vändning i frågan gör att man avvaktar.
– De är medvetna om att de var på väg att göra något som inte var helt i enlighet med LOU (Lagen om Offentlig Upphandling). Nu inväntar vi hur de kommer att agera fortsättningsvis, säger Anna Görgård, sakkunnig på enheten för upphandlingsskadeavgift.
Gå till toppen