Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Eventuell varg skådad under joggingtur i Lund

Under tidiga tisdagsmorgonen tog Marie Zachrison en joggingtur. Hon passerade bland annat reningsverket i Lund och mötte där en oväntad främling.

Det var tidigt på morgonen men ljust ute. Marie Zachrison såg plötsligt något som kom ut från ett buskage och ut på vägen.
Du tror dig ha sett en varg?
– Ja det tror jag verkligen att jag gjorde.
Marie berättar att hon själv känner sig ganska säker på att det var just en varg. Det var när hon nådde reningsverket vid Källby som djuret dök upp framför henne.
– Den kom springande ut från ett buskage och tvärs över vägen. Den var blöt och hade en blöt stor svans. Det såg inte ut som en hund.
Men det är klart, helt säker kan hon inte vara. Maria gissar att djuret befann sig max tio meter bort. Först trodde hon inte riktigt att det var sant.
– Sen tänkte jag – händer detta?
Vargen på bilden är inte det djur som sågs under tisdagsmorgonen.Bild: Heiko Junge TT
Länsstyrelsens jakt- och viltvård har oftast bra koll på om vargar är ute på vandring och har hamnat i exempelvis Skåne.
Tom Espgård jobbar på Länsstyrelsen Skåne som viltansvarig. Han menar att ingen annan har anmält att de sett varg, men att det så klart inte kan utesluta att det rört sig om ett besök.
– Jag kan varken bekräfta eller dementera. Sannolikheten är inte speciellt stor, vi får helt enkelt avvakta.
Tom Espgård menar att om det rör sig om en varg så lär flera se den.
Skulle det sedan visa sig att det är en varg, så kommer Länsstyrelsen att försöka identifiera den, menar han. Det går i så fall att göra genom spillning, men det är då mest för att få vetskap. Man skulle inte vidta någon typ av åtgärder om det visade sig att en varg tagit en utflykt hit.
Inte heller personalen på reningsverket har sett någon varg. Däremot syns där ofta räv och harar.
Tidigare i år har varg siktats på flera håll i Skåne. En av observationerna gjordes vid Tyringe. Så här såg det ut den gången.
Läs också Rovdjursexperten: ”Det här är en exceptionellt fin film av en varg”
Gå till toppen