Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Financial Times: Lund är bäst i Europa

Lund är Europas bäst uppkopplade stad och en av Europas bästa städer generellt. Det visar en ny rapport som Financial Times tagit fram. På tisdagen tog kommunalråd Anders Almgren emot priset för Lunds topplaceringar i Cannes.

Lund är bäst i Europa, enligt Financial Times avdelning FDI Intelligence.Bild: Bengt Arvidson
För två år sedan blev Lund näst bästa stad i Europa i rapporten ”European Cities and Regions of the Future” i kategorin "Connectivity", ett samlingsbegrepp för bästa såväl fysiska som digitala tillgänglighet och infrastruktur.
Bakom rapporten står Financial Times avdelning FDI Intelligence.
Nu har Lund klättrat upp ett pinnhål – och hamnar på första placering i samma kategori. Men inte nog med det. Lund rankas på sjätte plats i kategorin livsstil och humankapital och på en samlad nionde plats totalt sett vad gäller europeiska städer i storleksklassen.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) tog emot priset för Lunds topplaceringar å kommunens vägnar vid fastighetsmässan Mipim i franska Cannes på tisdagen.
– Arbetet vi gör med Brunnshög, satsningar på cykel och spårväg samt vårt nära samarbete med universitetet och näringslivet ger resultat. Vi har digital infrastruktur i toppklass och en stark internationell innovationsmiljö. Att Lund får detta erkännande i en stor internationell undersökning är ett kvitto på att Lund är en riktigt attraktiv stad, säger Anders Almgren.
Vad innebär kategorin livsstil och humankapital?
– Inom dessa områden räknas exempelvis låg arbetslöshet, hög andel grundläggande- och högkoleutbildning, universitet på orten och, ja till och med andelen läkare per tusen invånare.
– När det gäller infrastrukturen räknas även den fysiska: bra järnväg, närhet till flygplats och hamnar och bra vägar.
Tror du att Lundaborna håller med om att vägarna är bra?
– Det är klart att det är en stökig tid i Lund nu men vi kommer att komma ur det så mycket bättre och starkare.
Gå till toppen