Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Han har tröttnat på bilister som felparkerar på handikapplatser

Peter Holstenson har tröttnat på att personer som inte har rätt till det ställer sina bilar på handikapplatser runt om i Lomma. ”Jag byter gärna mitt parkeringstillstånd mot ett par friska ben”, säger han.

Peter Holstenson behöver utrymmet som handikapprutorna ger för att kunna ta sig in och ut ur bilen.Bild: Privat
I fredags skulle Peter Holstenson köra och handla på Coop i Lomma. Han är rullstolsburen sedan tre år tillbaka och har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. När han kom fram stod det tre bilar på de två handikapplatserna. Samtliga saknade tillstånd.
– Jag kan stå långt ifrån butiken, det är inga problem eftersom jag har rullstol. Men jag måste kunna öppna dörren på vid gavel när jag ska ta mig in och därför behöver jag en större ruta. Det är inte som jag är lat, säger Peter Holstenson.
Fredagens parkeringsproblem är ingen ny upplevelse. Det händer ibland när han ska besöka mataffären, apoteket eller uträtta andra ärenden att handikapplatserna är upptagna av fel anledning. Den här gången valde Peter Holstenson att dela med sig av sina upplevelser på Facebook. Bland de över 40 kommentarer som inlägget fått finns det flera som känner igen sig.
– Jag förstår inte varför man gör så. Jag byter gärna mitt parkeringstillstånd mot ett par friska ben, säger Peter Holstenson.
– Jag har sagt till parkeringsvakterna men de gör ingenting.
Det varierar vem som har ansvaret för de olika parkeringsplatserna i kommunen. Både Coop, Lidl och ICA Mårtenssons ansvarar till exempel för sina egna parkeringar. Kommunen ansvarar för parkeringsplatserna på torget vid Hemköp och vid kommunhuset samt parkeringar på allmänna gator. Här är det Securitas som sköter övervakningen.
– Jag förstår att det kan skapa irritation om folk som inte får parkerar på handikapplatser. Det är väldigt allvarligt och tråkigt, säger Alf Michelsen (M), ordförande i tekniska nämnden.
Han menar att det är ganska enkelt att be parkeringsvakterna göra extrakontroller på handikapplatser.
– Vi kan politiskt bestämma hur de ska inrikta sin bevakning. Om någon har parkerat väldigt olämpligt kan man ringa till kommunen eller Securitas och då kommer de ut.
Felparkeringsavgiften kan variera beroende på vem som ansvarar för parkeringen. Den som stannat eller parkerat ”för annat ändamål än på- eller avstigning på plats avsedd för viss trafikantgrupp eller visst fordonsslag” på kommunens platser ska betala en avgift på 800 kronor.
Gå till toppen