Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lund stoppar nya konstgräsplaner

Lunds kommun sätter stopp för nya konstgräsplaner. Först ska man utreda om det går att hitta något som kan ersätta de giftiga gummigranulaten på planerna.

Gummigranulaten från konstgräsplanerna sprids lätt i naturen.Bild: Hussein El-alawi
Konstgräsplaner innehåller ofta gummigranulat från uttjänta däck. Men de små svarta granulaten försvinner snabbt från planerna – fastnar på skor och kläder eller spolas bort. Då hamnar granulaten, som innehåller ett flertal giftiga ämnen, i naturen.
Det är bakgrunden till att Lunds kommun nu säger nej till nya konstgräsplaner. Förbudet skrivs in i kommunens färska kemikalieplan Lundakem, som nyligen godkändes av en enig miljönämnd och nu vandrar vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
– Det viktigaste är att tillsätta en utredning för att hitta alternativ till gummigranulat, som förorenar våra vattendrag och inte är speciellt miljövänligt. Parallellt med det är det viktigt att vara tydlig mot verksamheten att vi inte ska etablera några nya konstgräsplaner där man använder gummigranulat, säger Petter Forkstam (MP), ordförande i miljönämnden.
Läs mer: Det som göms i snö kommer alltid upp i tö
Exakt vad som skulle kunna ersätta gummigranulaten är inte klart, men det förekommer tester med kokosflis och kork.
Kommunen vill också minimera utsläppen av gummigranulat fram till dess att man har hittat en miljövänligare ersättare.
– Exempelvis är det lätt att man vid snöröjning får med sig gummigranulat och så lägger man snön på en plats där gummigranulaten smiter ut i dagvattensystemen. Istället ska man lägga snön på platser där man kan fånga upp granulaten så att de kan åka tillbaka in på fotbollsplanerna, säger Petter Forkstam.
Läs mer: Ingen vet hur farliga Lunds konstgräsplaner är
Läs mer: Inget stopp för konstgräsplaner
Läs mer: Politiker kräver minskat utsläpp av mikrofiber från Lunds konstgräsplaner
Gå till toppen