Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö stad polisanmäler sfi-företag

Malmö stad polisanmäler sfi-företaget Astars för fusk med personalredovisning. Företaget har inte levererat det antal tjänster och den lärarbehörighet de utlovat i avtalet.

– De allvarliga brister som framkommit gällande Astars agerande är av sådan art att vi beslutat polisanmäla, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg på Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.
– Det är illa i sig att vi har en avtalspart som inte kunnat leva upp till avtalet. Vad som är än värre är att vi ser att det finns en leverantör som medvetet försöker tillskansa sig ekonomisk vinning genom att direkt uppsåtligt bryta mot avtalet, säger han.
Mellan oktober förra året och februari i år har Astar fakturerat Malmö stad för de 30 heltidstjänster per månad som man utlovat i avtalet, men bara levererat 11. Det visar, enligt Lars Rehnberg, kommunens preliminära beräkning av vad Astars hittills har redovisat via moderbolaget Thorengruppen.
Lars Rehnberg är förvaltningsdirektör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
– Det innebär att Astar har fått utbetalt ungefär 7,7 miljoner kronor för mycket i ersättning för den perioden, säger Lars Rehnberg.
Har fusket pågått längre än så?
– Det är det vi behöver få klarhet i och det är det vi jobbar på att ta reda på.
Via förvaltningens juridiska ombud pågår en granskning av Astars verksamhet för att utreda omfattningen av bristerna. Resultatet av granskningen kommer att bilda underlag för Malmö stads fortsatta agerande.
– Första prioritet för oss nu är att säkerställa undervisningen för våra elever, men naturligtvis också att försäkra oss om att Malmö stads ekonomiska resurser ska användas till vad de är avsedda för, säger Lars Rehnberg.
Förvaltningen genomför även en omgående översyn av såväl organisation, roller och rutiner i hantering av upphandlad verksamhet i syfte att samordna och förstärka uppföljning och tillsyn.

Fakta

Malmö stad har upphandlat Sfi-utbildningar av fem externa anordnare; Astar, Alpha CE, Hermods, Miroi och Iris Hadar. I avtalen kräver kommunen bland annat att företagen ska ha en viss andel behöriga lärare med lärarlegitimation och 60 högskolepoäng i svenska som andraspråk. Företagen ska varje månad redovisa personallistor till Malmö stad för att styrka att de lever upp till avtalet.

Källa: Malmö stad

Läs alla artiklar om: Sfi-fusket
Gå till toppen