Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer än var femte svensk kvinna riskerar fattigdom vid pensionen

Som ung skrattade Birgitta Schöning åt pensionssparande.
– Men nu har jag varnat alla mina barn - spara för fan, för det är dötråkigt att inte ha några pengar.
I ett av världens mest jämställda länder ökar andelen fattigpensionärer och en majoritet är kvinnor. De flesta kvinnor som går i pension i dag hamnar på lägsta pensionen. Trots att de arbetat.

Lägenheten är Birgitta Schönings pensionssparande. Nu funderar hon på om hon har råd att ha kvar den.Bild: Hussein El-alawi

Maj 2017

– Jag tackar Gud för att jag inte röker, för det hade jag inte haft råd med.
Birgitta Schöning skrattar högt, men hon menar verkligen allvar med sina ord. När hon låg inlagd för en ballongsprängning i hjärtat för fyra år sedan, hade hon en dröm. I den talade Gud till Birgittas föräldrar och syskon: "Säg bara till henne, att om hon tar ett enda bloss till så dör hon i cancer!"
På den drömmen har hon sparat in många kronor, eftersom hon slutade röka då. Och det behövs nu när hon är sjuttio år och nybliven pensionär. Pengar har plötsligt blivit något hon måste tänka noga på. 13 300 kronor i månaden får hon ut, och det mesta går till fasta utgifter för boende och räkningar.
– När jag jobbade fick jag ut mellan 20 000 och 22 000 i månaden. Att klara sig på 9000 mindre är inte lätt. Varje månad är det nån lite större räkning. Det går ingen nöd på mig men man kan inte ha kul. Jag vill ha roligt de sista åren innan jag dör, säger Birgitta Schöning.
Hon bor ensam i tvårummaren i Slottsstaden i Malmö, en bostadsrätt i en ganska nybildad förening. När Birgitta köpte den vid millennieskiftet såg hon den som sin pensionsförsäkring. Nu funderar hon på att sälja. I föreningen väntar stora renoveringar och kanske avgiftshöjningar. Om räntan går upp blir det ännu svårare att ha råd med boendet. Banken sa nej till att belåna lägenheten mer.
– Jag tänkte på att gå och flörta lite med bankdirektören, skrattar Birgitta Schöning. Eller på att sälja lägenheten. Jag har ju råd att bo här men sen har jag inga pengar över.
Läs också Nästan bäst i världen – men striden om jämställdhet är inte över
Hennes arbetsliv har varit varierande och brokigt. Hon är utbildad fritidspedagog och mamma till tre barn. Det har blivit heltid, deltid, timanställningar och perioder som hemmagående. Hon har arbetat som inhoppare på snabbköpet, på LVU-hem, med kyrkans barntimmar och på fritids. Men arbetet har ofta fått anpassas efter familjen.
– Jag har vårdat många, både ungar och gubbar. Jag tänkte inte på dålig pension utan bara på att ungarna inte skulle vara så länge på dagis.
Efter pensionen fortsatte hon att arbeta som inhoppare på ett HVB-hem, så det är först nu när hon inte har sin lön längre som det har gått upp för henne hur stor inkomstsänkningen är. Möblerna i lägenheten är ett hopplock av ärvt och loppis, och kläder köper hon numera second hand. När vännerna går ut på dyra konserter kan hon inte följa med.
Hon kommer ihåg en gång när hon var 25 år och någon pratade om pensionssparande.
– Jag bara gapflabbade. Det var så långt borta, jag tänkte att man kanske inte lever då. Men nu har jag varnat alla mina barn - spara för fan, för det är dötråkigt att inte ha några pengar!
Birgitta Schöning tror inte att hon har fått tjänstepension för alla tillfälliga anställningar hon haft. "Jag har inte gitat kolla det. Jag får acceptera att det är dåligt", säger hon.Bild: Hussein El-alawi
EU:s definition av fattigdom är ett relativt mått: den vars inkomst är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet, är i riskzonen för att bli fattig. 13,8 procent av pensionärerna i EU riskerar fattigdom, en siffra som har varit stabil de senaste tio åren.
Men i Sverige har andelen pensionärer med låga inkomster ökat under samma period, från 15,3 till 17,9 procent. För kvinnor är andelen 22,1 procent. Svenska SCB räknar på lite annat sätt men deras siffror visar samma tendens: från 2005 till 2017 fördubblades andelen pensionärer som riskerar fattigdom, från 8,1 procent till 17 procent. Särskilt kvinnor över 75 år riskerar fattigdom.
Läs också Barnmorskan: ”Hade män fött barn hade vården sett annorlunda ut”

Juli 2017

– Det här var inte meningen från början.
Socialminister Annika Strandhäll (S) sitter på scenen i en panel i Almedalen som diskuterar hur det nya pensionssystemet har påverkat kvinnors pensioner. Hon har just konstaterat att över hälften av alla kvinnor som går i pension i dag, måste använda garantipensionen. Den var egentligen tänkt att användas till dem som haft särskilt låg inkomst under sitt liv.
De som går i pension nu, årgång 1954, är de första som helt och hållet omfattas av det nya pensionssystemet. Och det visar sig att det inte alls har blivit som det var tänkt.
Eller snarare att det har blivit alldeles för mycket som man har tänkt.
– Vi ville skapa ett pensionssystem där pensionen skapas utifrån de livsval man gör, säger liberala riksdagsledamoten Barbro Westerholm, som satt i pensionsgruppen.
Men den insikten har inte trängt igenom, fortsätter hon. Kvinnor fortsätter att arbeta deltid. En tredjedel av pensionsskillnaden mellan män och kvinnor förklaras av att kvinnor arbetar deltid.
– Någon annan fixar inte ditt liv åt dig, säger Barbro Westerholm.
På en annan scen i Almedalen sitter Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO, Berit Bölander, ordförande i Svenska kommunalpensionärers förbund SKPF, och Christina Rogestam, nyss avtackad ordförande i SPF Seniorerna. Tillsammans representerar de 800 000 medlemmar. Framför dem ligger en valrörelse och ett val där var fjärde väljare är 65 år eller äldre.
För första gången har äldreorganisationerna valt att samarbeta för att driva äldrefrågor. Överst på den gemensamma kravlistan står jämställda pensioner.
– Allt fler, inte minst kvinnor, får extremt låga pensioner, säger Christina Tallberg.
– Kvinnors genomsnittspension är 6600 kronor mindre i månaden än männens. Men limpan kostar lika mycket för män och kvinnor, säger Berit Bölander.
I hennes förbund är 80 procent av medlemmarna kvinnor, som till största delen har arbetat i lågavlönade kvinnodominerade sektorer.
– Man värderar inte kvinnors arbeten. Det måste bli jämställt lönemässigt så att också en kvinna fyllda 65 ska kunna stå på egna ben. Det måste politikerna lyssna på, säger Berit Bölander.
Birgitta Schöning dansar i sextiotalstältet på Malmöfestivalen. Hon är där varje år.Bild: Lars Brundin

Augusti 2017

– Jag är så jävla förbannad, säger Birgitta Schöning där hon kommer ångande in till sextiotalstältet på Malmöfestivalen.
– Nu har jag sett att räntan går upp. Jag måste sälja min bostadsrätt. Mina ungar får hjälpa mig att röja. Det är inget att be för. Men vart jag ska ta vägen, det vet jag inte.
På läpparna har hon rött läppstift, i handen solglasögon. Ikväll ska Johnnys Boogie band spela.
– Jag känner killarna, säger hon och tar sig fram till scenen.
Hon är en trogen besökare av Malmöfestivalen.
– Alltid! Varje år. Kräftskivan på fredagen. Bluestältet. Sextiotalstältet. Det är perfekt för Gittan. Gratis och allt!
Hon älskar att vara ute och röra sig i folkvimlet.
– Jag sitter på en öl hela kvällen, jag behöver inte mer. Dessutom blir jag så kissnödig om jag dricker mer. Så det blir inte så dyrt.
Läs också Bara den som brinner kan bli utbränd

December 2017

"Ett helhetsgrepp för att öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer."
Så beskriver socialminister Annika Strandhäll den blocköverskridande pensionsöverenskommelse som just har lagts fram. Sex riksdagspartier står bakom förslagen om höjd pensionsålder, höjt grundskydd och en handlingsplan för att minska pensionsgapet mellan män och kvinnor. Den handlingsplanen innehåller bland annat ett förslag om att även den tid man är hemma med barn ska ge pensionsrätt.
Pensionärer var också de stora vinnarna i regeringens budget för 2018, med sänkt pensionärsskatt och dessutom höjt bostadstillägg till dem med låg pension.
En rapport från Inspektionen för socialförsäkringar som kommer under hösten, visar att även om dagens pensionssystem är jämställt utformat, så blir utfallet inte det. De konstaterar:
"När det gäller tjänstepensionerna har de, sedan slutet av 1990-talet, förändrats på ett sätt som gör att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män inte bara överförs från arbetslivet till pensionen utan att de dessutom förstärks."
Birgitta Schöning lever ensam. "Jag har passat upp på så många gubbar i mitt liv, så nu får det vara nog."Bild: Hussein El-alawi

Mars 2018

Tankarna på att sälja lägenheten dyker upp med jämna mellanrum. I januari funderade Birgitta Schöning på att bjuda hem en mäklare för att göra en värdering.
Men just för tillfället har hon släppt det. Istället är det sommaren som hägrar, och ett erbjudande om att jobba på Sweden Rock Festival.
– Jag fick en förfrågan av en kvinna som jag känner från Halmstad. Faktiskt en tjej som jag var fritidsfröken till. Nu ska vi jobba tillsammans. Gratis musik och mat och go musik...och förhoppningsvis massa härliga människor, säger hon.
En orsak till äldre kvinnors sämre ekonomi är att de oftare än män lever ensamma och därför inte har någon att dela hushållskostnaderna med. Kanske fler resonerar som Birgitta Schöning:
– Jag har passat upp på så många gubbar i mitt liv, så nu får det vara nog.
Gå till toppen