Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

MFF-supportrar rasar mot sen avspark - men tv-tablån styr helt

Cmore och Svenska Fotbollförbundet vill ha sändning i öppen kanal.

Många Malmösupportrar har reagerat mot den sena avsparkstiden i cupmatchen mellan Östersund och Malmö FF. Matchen spelas 18.15 på lördag, vilket gör logistiken nästintill omöjlig för supportrar som inte har obegränsad ekonomi att åka upp och se matchen.
Men Svenska Fotbollförbundet har inte ens sneglat åt problematiken, det är bara en sak som styr matchtiden.
– Semifinaler och final i Svenska Cupen vill både Svenska Fotbollförbundet och Cmore ha i en öppen kanal och då gäller det att hitta en lucka i den tablån. Matchen kommer att gå i TV 12 och då var det tiden 18.15 som gällde, säger Pierre Blomqvist, tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.
– Även söndagens semifinal spelas 18.15. Vi har fått beskedet att enda luckan i tablån var då. Det gäller även för finalen, för övrigt, säger MFF:s kommunikationschef Peter Åhlander. Den spelas på en torsdag, Kristi Himmelfärds dag 18.15. Då är det i alla fall en klämdag dagen efter. Det har varit så här tidigare år också. Förbundet vill att de här matcherna ska kunna ses av fler personer på tv och att sändningen därför ska gå i en öppen kanal.
Det ska påpekas att en öppen kanal inte är detsamma som en fri kanal. Men fler människor har TV 12 än Cmore.
Försökte MFF påverka situationen?
– Vi kan alltid lägga fram synpunkter. Den här gången var det att vi önskade spela på söndagen, men inte mer än så, säger Peter Åhlander.
MFF-klacken vid allsvenska mötet med Östersund i Jämtland i höstas, en dramatisk match som slutade 2-2.Bild: TOBIAS NYKÄNEN
På lördagskvällen finns inga flygförbindelser söderut som Malmösupportrar skulle kunna använda. Inte heller tåg fungerar med den sena matchtiden. Det finns ett nattåg med avgångstid 19.55 och ett 20.39 (det sistnämnda ett fakirtåg via Sundsvall och byte mitt i natten). Men inget av de tiderna fungerar med avsparkstiden eftersom det är en cupmatch. Skulle det bli förlängning och eventuellt straffsparkar hinner man inte med det senare tåget heller.
Problemet är dessutom för övernattande supportrar att - som Sydsvenskan tidigare skrivit - det är världscupavslutning i Åre den här veckan. På tisdagen fanns det totalt fyra flygbiljetter på söndagen - och en enkel resa kostade minst 4 000 kronor.
Alternativet för de som försöker resa kollektivt är att åka nattåg söndag kväll och vara hemma måndag morgon, eller flyga måndag.
– Jag har fått en del reaktioner, säger MFF:s SLO Pierre Nordberg. Det är en dålig tid, det skriver jag under på. Det kommer att bli några supporters som tar sig upp ändå. Jag vet att ett gäng kommer att köra i bilar och sen finns det en del längre upp i Sverige som tar sig dit. Kanske vi kan ha ett 50 tal supportrar på plats.
Att köra Malmö-Östersund är en liten sträcka på 116,5 mil, vilken enligt google maps tar 12 timmar och 58 minuter utan pauser inräknade.
– Vi önskar naturligtvis att så många som möjligt kan ta sig till Östersund. Vi har respekt för avståndet och att det är en lördagkväll och att det gör det tufft. Stödet från läktaren är alltid viktigt för oss, säger Peter Åhlander.
Läs alla artiklar om: Svenska cupen: Östersund-MFF
Gå till toppen