Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Rekordtidigt vårtecken: nykläckta dunbollar på hal is

Årets fyra första grågäss har kläckts utanför stadsbiblioteket. Ett tangerat Malmörekord, enligt Kenneth Bengtsson vid Fågelskydd Spillepeng. ”Normal kläckningstid för gäss i Malmö är slutet av april,” säger han.

Fyra små gässlingar har kläckts rekordtidigt. Här ett familjefoto med mamma, pappa och barn på den isbelagda dammen utanför stadsbiblioteket.Bild: Leif Österberg
Leif Österberg körde på tisdagen förbi stadsbiblioteket i Malmö. Något litet och gult på den isbelagda dammen fick honom att bromsa.
– Jag var tvungen att ta en bild. De små ungarna måste vara helt nykläckta. De drattade omkull hela tiden, säger han.
– Det är alltid trevligt med vårtecken. Men det här känns alldeles för tidigt.
Kenneth Bengtsson, fågelrehabiliterare vid fågelskydd Spillepeng, blir förvånad när han via Sydsvenskan får rapport om gässlingarna.
Gässlingarna på isen är ett tangerat Malmörekord, enligt Kenneth Bengtsson vid Fågelskydd Spillepeng.Bild: Sandra Henningsson
– Det är för tidigt, det är det. Men vi har haft några tidiga kullar tidigare. Jag undrar om det inte var just den 13 mars vi hade en kull för ungefär tio år sedan. Den kullen överlevde, säger han.
Kenneth Bengtsson säger att grågäss i Malmö normalt kläcks i slutet av april.
– Grågäss äter gräs. Det finns alltid mat till dem. Det är värre för gräsänderna, som har flippat ut fullständigt. Det här är tredje vintern i rad med gräsandskullar i både januari och februari. Andungar som kläcks tidigt dör mangrant, säger han.
Varför kommer kläckning tidigare?
– Misstanken är att det har med det artificiella ljuset att göra, i alla fall för gräsänder. Det kan vara likadant med grågäss.
Med tanke på exemplet för tio år sedan och kostvalet gräs finns det alltså hopp för fyrbarnsfamiljen på isen. Kenneth Bengtsson lider med gåsmamman, som har legat och ruvat i 30 rejält kalla dagar och nätter.
– Nu ska det bli kallare igen, i alla fall på nätterna. Kombinationen fukt och kyla är inte bra för ungarna. Det gäller att mamman håller ungarna torra och mätta.
Vad ska pappan göra?
– Han får hålla koll på hundar och människor. Hans uppgift är att skydda och bevaka.
Gå till toppen