Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Spårvägen leder om karnevalståget

”Det lilla vägarbetet” som präglar centrala Lund ger Lundakarnevalens traditionella tåg en ny rutt.

Boende på Sankt Laurentiigatan kan inte se årets karnevalståg från fönstret. Spårvägen leder om även denna trafik.Bild: Sydsvenskan genom underlag från Lundakarnevalen
Spårvägen förändrar Lund på många sätt. Även om Lundakarnevalens tåg inte behöver någon räls får ekipaget växla spår från den traditionella banan när festen drar igång i maj.
”Till följd av Lundakarnevalens imaginala tema (och det lilla vägarbetet för spårvagnen som inte väntas vara klart i tid) kommer Karnevalståget i år byta bana” skriver karnevalen i ett pressmeddelande.
De tjugo vagnarna och mellanekipagen kommer som vanligt att tåga från Domkyrkan genom Lundagård uppför Sandgatan, och sedan svänga vänster mot Allhelgonakyrkan.
Framme vid Bredgatan kan den karnevalistiska glädjeyran dock inte paradera åt sydväst som vanligt på Sankt Laurentiigatan. Den framtida spårvägsgatan är bara öppen för behörig trafik, och då passar det anrika Lundanöjet på att testa nytt och bryta ny väg.
Det blir därför en avstickare söderut på Bredgatan och svängen mot Clemenstorget görs istället på Sankt Petri kyrkogata. Tåget passerar alltså torget på södra sidan istället för norra.
Därefter ska allt tuffa på som vanligt igen för det flera kilometer långa tåget. Från Clemenstorget rullar det vidare förbi Bantorget längs Klostergatan, ut på Stora Södergatan och söderut förbi Stortorget, österut ut på Botulfsgatan över Mårtenstorget, innan det ungefär två timmar efter start svänger norrut på Kiliansgatan tillbaka till Lundagård.
Karnevalståget avgår klockan 13 lördagen den 19 maj och söndagen den 20 maj.
En nyhet för själva karnevalsområdet är att Domkyrkoplatsen kommer att ingå. Där kommer karnevalens opera att hålla till.
I övrigt kommer området att vara ungefär detsamma som 2014, men kartan är fortfarande under uppbyggnad.
Läs alla artiklar om: Lundakarnevalen 2018
Gå till toppen