Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

V-topp i Lund kan få riksdagsplats

Nyligen placerades Hanna Gunnarsson i topp på Vänsterpartiets valsedel till Lunds kommunfullmäktige. Men V-profilen siktar högre – nu har hon fått förtroendet att också stå överst på partiets riksdagslista.

Hanna Gunnarsson (V) i kommunfullmäktiges talarstol. Om hon får som hon vill kan hon snart få tala i riksdagen istället.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hanna Gunnarsson har varit Vänsterpartiets toppnamn i Lund den här mandatperioden och står också överst på valsedeln i årets val.
Men kommunfullmäktige kan bytas ut mot riksdagen. I helgen bestämde V i Skåne hur partiets valsedlar i riksdagsvalet ska se ut och Hanna Gunnarsson toppar valsedeln för valkretsen Skåne läns södra, där Lund och tio andra kommuner ingår.
Vänsterpartiet – som är starka i Lund men svaga i de andra tio kommunerna – fick inget riksdagsmandat i valkretsen 2014, men det kan ändras i år.
– Möjligheterna ska vara relativt goda, om vi ökar lite. De som kan det här med valmatematik säger att vi behöver några hundra röster till för att få ett utjämningsmandat. Och opinionsundersökningarna ser ju bra ut nu, så håller vi det och gör en bra valkampanj så har vi en möjlighet, säger Hanna Gunnarsson.
Tänker du vara kvar i Lundapolitiken om du kommer in i riksdagen?
– Jag tycker att kommunpolitiken är otroligt rolig, så jag hoppas att jag ska kunna ha en liten fot kvar om det blir så att jag får en plats i riksdagen. Får jag inte en plats i riksdagen stannar jag definitivt i Lundapolitiken.
Vad skulle du vilja göra och bidra med i riksdagen?
– Jag hade tyckt att det hade varit kul att lära mig saker och frågor som inte kommunen jobbar med, som försvarsfrågor, transport eller jordbruk till exempel.
Även på andra plats på V-riksdagslistan för Skåne läns södra står en Lundapolitiker, Angelica Svensson. Hon sitter idag i kommunfullmäktige för partiet.
Läs mer: De toppar Vänsterpartiets valsedel i Lund
Gå till toppen