Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöpianist debuterar i St Martin-in-the-Fields

Hon lärde sig spela piano i sin mammas knä och har verk av ryska kompositörer i blodet. Möt konsertpianisten Julia Sigova som har Malmö som bas och hela världen som sitt spelfält.

Konsertpianisten Julia Sigova bytte Minsk mot Malmö. Nu har hon hela världen som sin arbetsplats.Bild: Irina Bernebring Journiette
I arbetsrummet hemma på Köpenhamnsvägen reser sig Julia Sigova från pianot. Snart drar årets konsertsäsong igång och nu är hon i full gång med att öva in årets stycken. Samtidigt som hon tar emot elever till sin lilla pianoskola.
– Jag önskar att jag hade mer tid, allting handlar om tid, säger hon och ler.
Innan hon kliver upp som solist på scen ska verken sitta: i huvudet, i händerna, i öronen.
För Julia var valet att börja spela piano självklart. Hennes mamma var pianolärare och i uppväxtens Vitryssland satt hon tidigt i sin mammas knä och spelade. Sin första riktiga lektion fick hon som sexåring.
Efter att ha gått i den kommunala musikskolan, läste hon ett påbyggnadsår i musik innan hon sökte sig vidare till musikgymnasiet i Minsk. Sista året föddes drömmen att söka sig utomlands.
– Men det var bara en dröm, på den tiden fanns det ännu inga utbytesprogram med mitt hemland, berättar Julia.
Då, vid millennieskiftet, jobbade hennes pappa i Sverige och via vänner till familjen hörde hon talas om de svenska musikhögskolornas internationella program.
– För mig fanns det ingen annan chans, i mitt hemland Vitryssland är det jättesvårt att överleva som musiker. Antingen gick jag vidare, eller så hade jag behövt byta jobb, säger hon.
2002 landade Julia i Malmö för första gången. 15 år senare har hon Malmö som bas och världens som sin spelplats.
– Jag kommer fortfarande ihåg känslan när jag först kom hit. Det kändes så litet på den tiden, säger hon och berättar att hon direkt kände att hon hade hittat rätt på musikhögskolan.
Efter sitt första år som internationell student antogs hon till den vanliga utbildningen och läste bland annat ett år på Sibelius-akademin i Helsingfors innan hon påbörjade sin diplomutbildning för att bli solist under pianisten och pianoprofessorn Hans Pålsson.
– Han har betytt jättemycket för mig. Han är inte bara en duktig pianist och inspirerande lärare, utan en bra människa, säger hon.
Via Hans Pålsson kom hon också i kontakt med trumpetaren och dirigenten Håkan Hardenberger som öppnade dörren för en internationell karriär.
– Håkan var alltid väldigt krävande och efter varje projekt med honom så kände jag att jag höjde mig ett snäpp. Han lärde mig mycket om disciplin och hur det är att vara solist och kraften i det.
Hur är det?
– Det är svårt att förklara! Det är som en kraft som finns inom mig. Jag är alltid väldigt nervös och temperamentsfull. De första tjugo minuterna är svårast – när det är tyst, när jag bara hör mig själv och mina tankar. Sedan blir det alltid lättare, men jag kan inte slappna av!
På notstället står ett verk av en rysk kompositör och just de ryska kompositörerna är Julias favoriter.
– De finns i mitt blod. Jag behöver inte ens tänka när jag spelar Tjajkovskij, Rachmaninov eller Prokofjev – det sitter inom mig, säger hon.
På spelschemat härnäst står en konsert i Köpenhamn därefter spelar hon runt om i Sverige och i Moskva. Samtidigt pågår arbetet med en egen cd-skiva. I september debuterar Julia också i London på St Martin-in-the-Fields med en solokonsert.
– Det ser jag mycket fram emot! Det blir ett nytt genombrott som kan ge nya möjligheter, säger Julia Sigova.
Fakta

Julia Sigova

Ålder: 35 år.

Bor: Slottsstaden.

Familj: Partnern Regimantas Stankus och dottern Mikaella, 8 år.

Gör: Konsertpianist och driver pianoskolan Sigova pianoforte.

Aktuell: Spelar på Equinox Chamber Music i Köpenhamn den 28 mars klockan 20.

Lyssnar just nu på: Alla stycken hon måste studera in. Slappnar gärna av till jazz och älskar argentinsk tango.

Instagram: @sigovajulia

Gå till toppen