Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klichétyngd thriller

Matthew Weiner.Bild: Jeff Vespa

Matthew Weiner

BOKEN. Heather i sin helhet. Övers Eva Åsefeldt. Norstedts.

Förväntningarna är höga när jag slår upp Matthew Weiners debutroman ”Heather i sin helhet”. Han har ändå skapat "Mad men", en av de mest briljanta tv-serierna på senare år. Och på fliken vittnar stora amerikanska författare om ett ”kraftprov” och något ”långt utöver det vanliga”.
Det börjar ganska bra. Weiner skriver en rak och avklarnad, berättande prosa som för tankarna till författare som Richard Yates och Richard Ford.
Berättelsen kretsar kring Karen och Mark som blir ihopparade av gemensamma vänner. Hon tycker inte att han är särskilt attraktiv, men vet att han har potential att bli rik. Han gillar att hon inte vet hur vacker hon är. Det blir giftermål, och snart får de en dotter som de döper till Heather, eftersom Karen aldrig har hört talas om en Heather som inte är vacker.
”Heather i sin helhet” är en nätt liten roman med få personer, så långt från det myllrande persongalleriet i "Mad men" man kan komma. Men även om berättelsen utspelar sig i nutid finns det ett slags sepiaton över könsrollerna, som om Weiner inte riktigt skakat av sig tidseran han ägnat sju säsonger åt att skildra. Karen ger glatt upp sin karriär, blir uttråkad hemmafru och funderar på att plastikoperera sig. Mark stretar på i finanskvarteren, surmulen men tillräckligt framgångsrik för att de ska kunna köpa en våning på en av Manhattans dyraste adresser – där de givetvis blir olyckliga trots sitt överflöd.
Deras enda ljuspunkt – och projektionsyta – är Heather, som framstår som ett komplett helgon, enbart förmögen att tänka goda tankar och dessutom stjärna i skolans debattlag. Föräldrarna konkurrerar om hennes uppmärksamhet, men hon hyser bara förakt för deras ytlighet och kärlekslösa äktenskap.
Det som började så lovande utmynnar i en klichétyngd thriller, där Weiner vill säga något om privilegier och klasskillnader. En av grannarnas hantverkare, en fullständig psykopat med trashig bakgrund, blir ett hot – inbillat eller verkligt – mot den omhuldade Heather. Dessvärre känns upplösningen oväntad på ett fullkomligt väntat sätt, och när jag har slagit igen boken försvinner den märkligt snabbt ur mitt medvetande.
Gå till toppen