Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lomma fortsätter låna för att få ekonomin att gå ihop

I årsredovisningen för 2017 visar Lomma kommun upp fina siffror. Resultatet landar på plus 74,6 miljoner kronor. Men i bakgrunden tronar ett växande skuldberg.

Lommas visar upp ett starkt resultat för 2017, samtidigt som kommunens skulder växer.Bild: Lars Brundin/ Fredrik Sandberg
De senaste åren har Lomma kommuns ekonomiska resultat svajat fram och tillbaka. Årets resultat på knappt 75 miljoner är det bästa på länge, betydligt bättre än bottenåret 2014 då man bara gick plus 4,1 miljoner.
Att det gått så bra i år beror enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M) på att flera saker gått kommunens väg. Kommunens befolkning växte exempelvis mer än beräknat, vilket gav upp mot 15 miljoner extra i skatteintäkter.
– Vi visar ett mycket starkt resultat. Det hade vi räknat med, även om vi hade lite tur också, säger Anders Berngarn.
Den snabbt ökande befolkningen, som framförallt är en effekt av utbyggnaden av Lomma hamn, ligger också till grund för kommunens växande skuldberg.
För de kommunala verksamheterna har skulden ökat från 681,8 miljoner kronor till 746,1 miljoner mellan 2016 och 2017. Den totala skulden för hela den kommunala koncernen, där också två helägda kommunala bolag ingår, har växt från 804,3 till 868,5 under samma period.
– Det beror på våra skol- och förskolebyggen. Om jag minns rätt består 26 procent av kommunens befolkning nu av barn, alltså personer mellan noll och sjutton år, säger Anders Berngarn.
Strandskolan i Lomma stod klar hösten 2017 och är ett av flera stora skolprojekt som kommunen lagt pengar på de senaste åren.Bild: Johanna M Karlsson
Enligt honom har kommunen prognoser som pekar på att befolkningstillväxten kommer att fortsätta i ungefär samma takt i tio år till. Den stora stadsdelen Trädgårdsstaden i Lomma hamn har till exempel inte ens börjat byggas än. Dessutom ska ett område mellan Bjärred och Borgeby bli plats för ett stort antal nya bostäder.
Ska ni fortsätta låna i den här takten i tio år till?
– Det beror på byggtakten i de nya områdena. Om det går väldigt snabbt och vi får flera stora skolprojekt som måste byggas på samma gång så kommer vi inte att klara att finansiera det själva, säger Anders Berngarn.
Målsättningen är att kommunen, exklusive de kommunala bolagen, inte ska ha skulder på över 800 miljoner. Det innebär alltså att man kan låna ytterligare 150 miljoner.
Varför har ni satt det taket?
– Om man bygger upp en för stor skuld riskerar man att behöva lämna över den på nästkommande generationer. Om skulden inte överstiger 800 miljoner klarar vi att betala av den, säger Anders Berngarn.
Gå till toppen