Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lugi riskerar nitlotten: ”Bättre rustade i år”

Arenan i Lund kommer att vara centrum när slutspelet lottas på onsdagskvällen efter den sista omgången i Handbollsligan.

Ystads Anton Hallbäck och Lugis Alfred Jönsson kan ställas mot varandra i SM-kvartsfinalen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Och det finns ett scenario där Lugi som fyra snällt får ta vad som blir över när övriga lag valt motstånd.
Risken finns att det blir nitlotten Ystads IF – motståndaren ingen vill ha i ett slutspel.
– Det är inte så mycket vi kan göra åt det. Vi ska vinna vår avslutningsmatch mot Guif sedan får vi se vad som händer, säger Alfred Jönsson.
Slutspelsvalen direktsänds i Sportkanalen och Cmore omedelbart efter matchen mellan Lugi och Guif.
– Blir det de väntade resultaten i slutomgången så blir det så att vi får ta vad som blir över, och då handlar det om vad Alingsås vill. De har torskat mot Redbergslid stort några gånger, så det kan mycket väl blir Redbergslid för oss, säger Lugitränaren Tomas Axnér som kommer att befinna sig mitt i en spännande positionering.
För ett år sedan tappade Lugi ledning med 2-0 i matcher för att förlora den femte och avgörande matchen i Lund med uddamålet mot Ystad.
– Ja, det kan absolut bli Ystad igen. Men jag tänker inte så mycket på det. Det har hänt mycket på ett år i båda lagen, säger Alfred Jönsson.
En Kim Andersson på humör och den levande vägg i målet i Anders Persson har satt många funderingar i huvudet på Lugispelarna tidigare.
Lugi var i SM-final i Malmö 2014 och förlorade knappt mot Alingsås.
Året efter blev det 0-3 i kvartsfinalen mot Ystad. 2016 ut i kvarten mot Sävehof, samma år som Ystad knockade HK Malmö i tre raka i kvarten.
Lugi vill mer den här gången.
– På något vis känner jag att vi är bättre rustade inför ett slutspel i år. Spelet i Europa har gett rutin och kraft. Vi har trimmats ihop genom att vara iväg tillsammans några dagar, något het annat än att åka till bortamatcher i Handbollsligan. Vi har blivit sjukt tajt som grupp, säger Alfred Jönsson.
Fyra matcher är spelade av sex och det har blivit fyra förluster. Lugi avslutar i Berlin på påskdagen och direkt efter det blir det landslagsuppehåll i kvartsfinalserien mellan match tre och fyra.
För Alfred Jönsson innebär det att ansluta till landslagstruppen som extraman och framtidsspelare när Sverige tar sig an Kroatien två gånger. Lugikompisen Hampus Jildenbäck är ny i truppen.
– Han är så väl värd chansen. Han har dominerat länge i den svenska ligan. För mig är han given.
Och Alfred Jönsson själv är bara en stukad fot från att kliva in i A-landslagsspel på riktigt.
– Så är det. Men jag tänker inte så långt fram. Det är så tätt med matcher nu att jag bara tar det match för match. Nu gäller det främst att komma bra igång i slutspelet. Det känns absolut som det är dags för oss.
För Lugi kommer det att bli mycket pusslande de närmaste veckorna.
– Redan till helgen är det slutspel i ungdoms-SM där vi kommer att ha med spelare. Vi har även en hemmamatch i EHF-cupen den 24:e också att lirka in mellan match två och tre i kvartsfinalerna, säger Axnér som kan glädjas åt att det är en frisk och skadefri grupp som går in i avgörandet.
Läs mer: Lugistjärnan lyfter på jobbet
Läs mer: Analytiker, löpcoach, kemist och läkarstuderande – det här gör Lugispelarna ”egentligen”

Så avgörs Handbollsligan

Alingsås–Sävehof
Hammarby–OV Helsingborg
Karlskrona–Aranäs
Kristianstad–Ricoh
Lugi–Guif
HK Malmö–Redbergslid
Skövde–Ystad

Så väljs kvartsfinalmotstånd

Kristianstad får som vinnare av Handbollsligan välja först, och då mellan lag åtta och sju i tabellen. HK Malmö är klara som tvåa i serien, och får välja mellan det lag som Kristianstad inte väljer, samt de lägst placerade efter det laget. Lag fyra är det enda laget med hemmafördel som inte får välja, utan möter det lag som blir över när ettan, tvåan och trean gjort sina val.
Kvartsfinal 1: 18-20 mars
Kvartsfinal 2: 21-25 mars
Kvartsfinal 3: 27-31 mars
Kvartsfinal 4: 11-13 april
Kvartsfinal 5: 15-16 april
Gå till toppen