Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amos Oz får Dagermanpriset

Amos Oz är årets Stig Dagermanpristagare. Arkivbild.Bild: Dan Balilty/AP/TT
Stig Dagermanpriset 2018 går till den israeliske författaren Amos Oz "för ett humanistiskt mångskiftande författarskap som utforskar människans utsatthet och sårbarhet". Priset, med en prissumma på 50 000 kronor, delas ut den 26 maj i Älvkarleby.
Dagermanpriset (med underrubriken "En dag om året") delas ut till en enskild person eller organisation som har verkat i författarens anda för att värna det fria ordet. Förra året gick priset till visselblåsaren Anders Kompass och bland tidigare pristagare märks även Adonis, Nawal El Saadawi och Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Amos Oz har gjort sig känd som författare till böcker som "En berättelse om kärlek och mörker", "Hur man botar en fanatiker" och "Vänner emellan", men också som en engagerad samhällsdebattör som förespråkar fred och samexistens i Israel-Palestinakonflikten.
Gå till toppen