Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kävlinge vill att Barsebäcksverkets mark totalsaneras

Kävlinge kommun vill ha större delaktighet i processen av rivningen av Barsebäcks kärnkraftverk. De begär också att marken saneras fullt ut så att det kan byggas bostäder på udden.

Kävlinge kommuns framtidsvision är ett nytt kustnära bostadskvarter, likt Lomma hamnområde, på platsen där Barsebäcksverket ligger i dag.Bild: Fojab arkitekter
Kävlinge kommun tycker inte att planerna för rivningen av Barsebäcksverket är tillräckligt tydliga och har flera synpunkter. I veckan enades kommunstyrelsen om ett två sidor långt yttrande till Barsebäck kraft AB.
– Vi är överens politiskt om yttrandet och har även gjort ett tillägg: vi känner oss utanför, vi önskar större delaktighet i processen, säger kommunalrådet Pia Almström (M).
I yttrandet till kraftföretaget beskriver kommunen hur de har pekat ut området i gällande översiktsplan för en ny blandstad med 3 000 bostäder. För att kunna genomföra det "bör marken saneras till känslig markanvändning" skriver de. Det är högsta saneringsnivån.
Kommunen efterlyser också förtydligande kring vad som kommer att hända med hamnen efter rivning, en tydligare tidplan, att syftet med olika åtgärder förtydligas, information om hur transporterna påverkar infrastrukturen, samt under hur lång tid och vilka bullernivåer som blir aktuella för de närboende. De vill även ha information om markföroreningar, avfall och markutfyllnad av betong.
Läs också Attraktiv sjöstad kan ersätta Barsebäcksverket
Kommunen påpekar också att alla bygg- och rivningslov ska sökas hos kommunens miljö- och byggnadsnämnd.
Läs också "Barsebäcksverket rivs och återställs till industrimark"
Här kan du läsa hela yttrandet, innan tillägget.
Gå till toppen