Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lantbrukare vill låta verksamheten växa trots tuffa tider

Lantbrukaren Magnus Larsson har ett ekonomiskt småtufft år bakom sig, trots det vill han utöka arealen och verksamheten.

Gruset är krattat på gårdsplanen. Magnus Larsson tar emot på Fleninge Gunnestorp utanför Kattarp, gården där han är uppväxt och driver sedan 1991. Verksamheten är inriktad på växtodling och omfattar 300 hektar.
Magnus Larsson – till vänster– driver gården Fleninge Gunnestorp utanför Kattarp. Här tillsammans med Anders Strand, lantbruksansvarig på Swedbank.Bild: Britt-Mari Olsson
Hur var 2017 för gården?
– Kanske kan jag få ut ett nollresultat på en omsättning på fem miljoner, säger Magnus Larsson.
Två faktorer påverkar resultatet positivt.
– Jag producerar rätt mycket utsädesråvara, det ger mig omkring tio procent högre pris än om allt såldes av på vanligt sätt. Och eftersom jag i det närmaste kan torka och lagra hela produktionen kan jag dessutom välja när på året jag ska sälja. Det ger möjlighet att få ut ett lite bättre pris än om jag var tvungen att sälja vid skörd eller tidigt efter den.
Magnus Larsson ser positivt på framtiden och vill gärna utöka arealen, helst genom att arrendera. Han är inte ensam, den skånska jordbruksmarken eftertraktad. Jorden är bördig och har gjort det möjligt att klara sig med mindre arealer än på de flesta håll i landet.
– Men den medelstora skånska gården börjar nu bli för liten, många lantbrukare är därför måna om att få tag på mer mark.
Medelåldern bland landets lantbrukare ligger idag på drygt 60 år. Många gårdar har gått i arv i generationer, men Magnus Larsson tror att fler kan välja att sälja när dagens lantbrukare går i pension.
Magnus Larsson har själv två barn som studerar på agronomlinjen.
Vad tycker du om deras val?
– Jag känner stor glädje, men jag tycker att alla som satsar på att bli egenföretagare förutom en gedigen utbildning ska ha ett alternativ. Det gör att du kan hänga i ett par år längre och under den tiden kan marknaden vända. Det är när du måste hoppa av vid fel tillfällen som det kan bli dyrt, säger Magnus Larsson.
Gå till toppen