Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Toys R Us ansöker om konkurs

Leksakskedjan Toys R Us ansöker om konkurs och stänger hela sin verksamhet i USA. Många anställda drabbas, både i USA och i andra delar av världen. Men den nordiska verksamheten ska inte påverkas, enligt det danska företaget Top Toy.

Toys R Us finns bland annat på Välaområdet i Helsingborg. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Redan på onsdagen meddelades att det brittiska dotterbolaget i Toys R Us stänger alla sina hundra butiker. Bolagets förvaltare har inte hittat någon köpare, rapporterar brittiska medier. De brittiska butikerna kommer att hålla öppet tills det befintliga varulagret tömts, rapporterar Financial Times.
Läs mer: Årets julhandel viktigare än på länge för pressad leksaksbransch
Det 70-åriga moderbolaget i USA befinner sig sedan i fjol i konkursskydd. Enligt Wall Street Journal har ledningen informerat de anställda om att alla de 700 butikerna i USA ska stängas eller säljas och kollapsen i hemlandet hotar uppemot 33 000 jobb, uppger tidningen.
I Norden drivs 71 Toys R Us-butiker av den danska BR-ägaren Top-toy, med totalt omkring 4 000 anställda.
Liselotte Gjerdrum Carlsen, som sitter i Top-Toys ledning, uppger i mejl till HD och Sydsvenskan att den nordiska verksamheten är helt separerad från Toys R Us i USA och Storbritannien.
Top-Toy driver de nordiska Toys R Us-butikerna sedan 1996.
”Top-Toy följer naturligtvis nära situationen i USA och Storbritannien, men vi vill inte spekulera kring framtiden för varumärket Toys R Us”, skriver Liselotte Gjerdrum Carlsen till HD och Sydsvenskan.
”Däremot kan vi försäkra att Top-Toys affärer kommer att fortsätta sälja leksaker till barn i de nordiska länderna, oavsett vad som händer med Toys R Us.”
Toys R Us-butikerna i Norden har hittills inte påverkats av butikskrisen i USA och Storbritannien. Enligt Wall Street Journal ska företaget läggas ned i bland annat Frankrike, Polen och Spanien medan man planerar att sälja rörelsen i Kanada, Centraleuropa och Asien.
Toys R Us butiksverksamhet har de senaste åren pressats hårt av nätförsäljning från till exempel Amazon men även tryckts tillbaka av lågpriskedjor som Walmart.
Gå till toppen