Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark avskaffar tv-licens och bantar DR med 700 miljoner

Danmark avskaffar tv-licensen och skär ner budgeten för Danmarks Radio med tjugo procent. Det är resultatet av mediaförhandlingarna mellan den borgerliga regeringen och Dansk folkeparti.

Public service-företaget DR, som producerar både tv och radio, har en budget på cirka 3,7 miljarder danska kronor. Den ska nu bantas med en femtedel över fem år, cirka 700 miljoner danska kronor.
En av de många tv-serier som producerats av DR är Borgen, som visades även i SVT för några år sedan. Här med Sidse Babett Knudsen och Pilou Asbæk.Bild: Mike Kollöffel
Det nya mediaavtalet som förhandlats fram börjar gälla vid årsskiftet. I det ingår också att tv-licensen avskaffas helt fram till 2022 och kostnaden flyttas över till skattsedeln i form av lägre personavdrag.
Det har länge stått klart att DR skulle hamna under sparkniven. Regeringen har velat skära ner kostnaderna med 12,5 procent medan DF, som är kritiska mot många av radio- och tv-programmen som produceras, tidigare gått ut med bantningskrav på 25 procent.
Innehållet i mediaavtalet blir klar senare, men det är klart att DR ska fokusera mer på ”kärnområdena” och danskproducerat public service-innehåll.
Socialdemokraterne i Danmark, och tre andra partier till vänster om regeringen, är kritiska mot de massiva nedskärningarna i DR:s budget. Men den borgerliga trepartiregeringen + DF når en majoritet i folketinget.
Gå till toppen