Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
The Ground

Programmerare lär av varandra på ny AI-utbildning

Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning är några av de hetaste trenderna inom programmering på senare år. Men den snabba utvecklingen gör det också svårt för kodare att hålla sig uppdaterade, menar grundarna till det nybildade utbildningsföretaget Computer Science Retreat med bas i Skåne och Texas.

Hunden Svante hälsar på Muriel Grobler och Abbey Waldron, som driver bolaget Computer Science Retreat och håller till på The Ground i Malmö respektive i Austin i Texas - de två städer där de båda grundarna bor.Bild: Thomas Frostberg
– Det finns gott om introduktionskurser, men om du gick ut universitetet för fem år sedan har du inte samma möjligheter att uppdatera din utbildning trots att mycket hänt under de senaste åren, förklarar Abbey Waldron, som har doktorerat i partikelfysik vid Oxford-universitetet.
För fyra år sedan flyttade hon till Nederländerna och startade ett konsultbolag inom maskininlärning. För ett år sedan bestämde hon sig för att besöka Köpenhamn under ett par månader och hamnade en dag på Foo Café i Malmö, en mötesplats för personer intresserade av teknik och media. Hon föll för staden och bestämde sig för att flytta till Skåne.
Bolaget, Computer Science Retreat, grundade hon i höstas på Minc och idag jobbar Abbey Waldron från entreprenörshuset The Ground på Bredgatan.
Medgrundare är Muriel Grobler, som hon lärde känna i Nederländerna där de tillsammans drev Days of Code, dagslånga event där nybörjare lär sig programmering. Muriel hade tidigare varit engagerad i Rails Girls, som arrangerar programmeringshelger för kvinnor.
Erfarenheterna från dessa båda initiativ ligger därför till grund för det nya bolaget och dess inriktning på att lära genom att i första hand jobba praktiskt med att lösa olika problem, men också att programmet pågår i flera dagar.
– Problemet om du främst har föreläsningar är att det antingen blir för hög eller för låg nivå för många och bara exakt rätt nivå för en del, säger Muriel Grobler.
Idag bor hon i Austin och därför har Computer Science Retreat bas i både Skåne och Texas och planerar att köra sina utbildningar på båda platserna parallellt.
Begreppet retreat i bolagets namn syftar på att de ordnar tre dagar långa utbildningar, där deltagarna får ta med sig egna problem eller utmaningar från sina arbeten och jobba med dem samtidigt som de har tillgång till en mentor, varvat med en del föreläsningspass.
Fokus är för närvarande på artificiell intelligens (AI).
– Det finns inte mycket lokal konkurrens på det här området, eftersom de flesta AI-utbildningarna antingen hålls på universitet eller online, säger Abbey Waldron.
Problemet med universitetsutbildningarna är att de ofta är för långa för redan yrkesverksamma utvecklare, medan kurserna på nätet präglas av att få slutför dem, menar hon.
Den första tredagars-retreaten inriktad på artificiell intelligens hölls i The Grounds lokaler förra veckan med 13 deltagare.
– Alla deltagare får en mentor. Några av deltagarna har inte jobbat med maskininlärning tidigare och ska genomföra sitt första projekt efter tre dagar, säger Abbey Waldron.
En av deltagarna var IT-entreprenören Tomas Wennström, som hade med sig en utmaning för vädersajten vackertväder.se som han driver.
– Vi har labbat lite med maskininlärning tidigare på Vackert väder, men behövde lite experthjälp för att komma vidare. Så en retreat passar mig jättebra, eftersom det är fokus på det praktiska och inte så mycket teori. Det är väl investerade pengar och lite av SSWC över det, säger han.
SSWC, Sweden Social Web Camp, var en informell konferens i Blekinge skärgård från 2009 och ett antal år framåt. Deltagarna bidrog själva med programmet genom att dela med sig av sina erfarenheter och arrangemanget blev vida omtalat.
I samma anda bygger Computer Science Retreat sin verksamhet på att samla människor under samma tak i några dygn, för att lära av varandra och mentorerna samtidigt som deltagarna löser praktiska uppgifter.
Framöver kan även andra teknikinriktningar bli aktuella för en retreat, beroende på vad Abbey och Muriel märker att utvecklare efterfrågar vidareutbildning i. På sikt finns också tankar om att köra utbildningarna på nätet, men först efter att ha genomfört ett antal utbildningar i Malmö och Austin och dragit lärdomar av dem.
Fakta

Artificiell intelligens (AI)

Begreppet handlar om att konstruera system som på konstgjord väg efterliknar hjärnans förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, inhämta ny kunskap och förstå naturligt språk.

AI som forskningsområde fick sitt namn under 1950-talet och har inslag av matematik, datalogi, informationsteknik, filosofi, logik, lingvistik, psykologi, kognitionsvetenskap och hjärnforskning.

Källa: NE

Fakta

Maskininlärning

Maskininlärning är studiet av algoritmer för datorinlärning baserat på stora mängder data i syfte att göra förutsägelser och prognoser.

Maskininlärning och mönsterigenkänning ligger till grund för avancerade tillämpningar som medicinska diagnoser och ansiktsigenkänning.

Källa: NE

Gå till toppen