Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rysskyla och snö i Skåne – SMHI: ”Svinkallt”

Snön kommer österifrån. Temperaturen sjunker i till sju minusgrader, som med kulingvarning kommer att kännas som minus femton. ”Det blir svinkallt”, säger meteorolog Christina Mannerberg om den skånska helg som väntar.

Den meteorologiska våren har kommit till Skånes kustområden, däribland Malmö och Helsingborg. SMHI har också konstaterat meteorologisk vår, alltså dygnsmedeltemperatur över nollstrecket en hel vecka, på södra Gotland och Öland.
Läs också Så skyddar du dig mot den sibiriska vinterkylan
Men det var i mitten av februari.
Nu är det mitten av mars – och en mycket bister helg väntar. Likaså kan det bli de närmaste 10 dagarna, fast då blir det varmare om dagen, men fortsatt kallt om nätterna.
Tidigt på fredagsmorgonen föll några lätta snöflingor, bland annat över Malmö.
Mer skånsk snö är enligt SMHI att vänta i helgen. Mest, uppemot fem centimeter, över Österlen.
– På den västra sidan blir det mera sannolikt mer snö i Malmö än i Helsingborg, säger meteorolog Christina Mannerberg på SMHI i Malmö.
På söndag är det val i Ryssland. Det är därifrån kylan kommer, med ostliga vindar. De något mildare dagarna som väntas inför nästa vecka kommer med något mildare luft från väst.
Vindarna österifrån förstärks i kollisionen mellan ett högtryck i norra Skandinavien och ett lågtryck som kommer in från sydväst. SMHI klass 1-varnar för kuling över Öresund, liksom i stort sett alla andra svenska farvatten.
Vinden i kombination med sjunkande temperaturer, särskilt nattetid, får Christina Mannerberg att beskriva den kommande helgen som ”svinkall”.
– Om vi har minus sex grader och det blåser tio meter per sekund så upplevs det som minus 14-15 grader, säger hon.
Men det finns också ljustecken: solen. Efter växlande molnighet på lördagen får solen dominera på söndag.
I början av nästa vecka väntas också sol från en tämligen molnfri himmel i västra Skåne.
– Då får vi dessutom in något mildare luft, säger Christina Mannerberg.
Lagom till nästa helg väntar nya moln. Men så långt är väderprognosen ännu osäker. Då vet vi hur det har gått i det ryska valet, där prognosläget är säkrare.
Gå till toppen