Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskan nominerad till årets guldspade

Systematiskt slarv och fusk och en hård och stressig arbetsmiljö där anställda uppmanades att strunta i reparationer. Sydsvenskans granskning av Bergkvarabuss, ett av Sveriges största bussbolag är nu nominerad till en guldspade.

Linjebussar uppställda på Bergkvaras område.Bild: Patrik Renmark
Granskningen – Bussfusket – visade på systematiskt slarv och fusk på Bergkvarabuss verkstad i Malmö. Där servas och repareras hundratals bussar som rullar på de skånska vägarna. Granskningen kunde visa på hur anställda pressades till att strunta i viktiga reparationer och de källor som tidningen talade med gav en detaljerad och samstämmig bild av hur turistbussar, skolbussar och Skånetrafikens linjebussar reparerades så att de blev farliga i trafiken.
Läs också Tio mekaniker slår larm: vi fuskar med Skånetrafikens bussar
– Jag är stolt och glad och tycker att det är ett styrkebesked att vi blev nominerade med tanke på konkurrensen, säger Pia Rehnquist chefredaktör och ansvarig utgivare på Sydsvenskan.
Det är Föreningen Grävande Journalister som varje år belönar föregående års bästa granskningar. Bussfusket tävlar i kategorin stor dagstidning som är en av totalt sju klasser.
– Nu blev vi nominerade för just den här granskningen men vi skickade in ytterligare tre bidrag vilket jag tycker är ett styrkebesked för hela vår redaktion, säger chefredaktören.
Reportrarna Dan Ivarsson och Erik Magnusson ligger bakom den nu nominerade granskningen.
– Det är så klart hedrande. Det här handlar om en granskning i vardagen och om vanliga människors säkerhet. Det handlar om den bistra verkligheten bakom allas våra resor på de skånska vägarna, säger Erik Magnusson.
Erik Magnusson och Dan Ivarsson.
Det började som ett tips som de båda reportrarna trodde skulle vara svårt att få bekräftat. Men efter att flera personer och källor valt att träda fram kunde historien berättas.
– Jag tror och hoppas att säkerheten på bussarna har skärpts och blivit bättre. Inte bara på det företag vi granskade utan att hela branschen nu tänker efter, säger Erik Magnusson.
Årets guldspadar delas ut den 14 april på grävseminariet som i år arrangeras i Helsingborg.
Övriga konkurrenter i klassen stor dagstidning är: Allra-skandalen (Svenska Dagbladet), IT-skandalen på Transportstyrelsen (Dagens Nyheter) och 18 kvinnor anklagar Kulturprofil för övergrepp (Dagens Nyheter).
Läs hela granskningen om bussfusket här.
Granskningen om bussfusket kom till efter att redaktionen fått in tips. Har du något du vill tipsa om? Här kan du läsa om hur du gör då. Månadens bästa nyhets tips eller nyhetsbilder belönas med 5000 kr.
Gå till toppen