Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Blåsig eftermiddag med snörisk och en riktig kall natt väntar

Skåne får räkna med risk för snöbyar och hårda vindar under hela lördagseftermiddagen.

Snörök och besvärliga vägförhållanden på flera håll i Skåne under lördagen.Bild: Patrick Persson
– Just nu ligger det stråk med snö över hela Skåne, tidigare var det främst den södra halvan som drabbades, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI vid 13-tiden på lördagen.
Hon säger också att vinden avtar fram emot kvällen och då ska även nederbörden försvinna.
– Det blir klart och kallt i natt med fler minusgrader. Men under söndagen väntar vi sol och några plusgrader.
Efter lördagens busväder säger Lisa Frost att vi är på väg in i en period med stabilare väder med temperaturer på plussidan av nollstrecket.
– På dagen imorgon har vi en övervägande solig dag och det ser till och med ut som att det kan bli sol från klarblå himmel, säger hon om söndagsvädret.
Hur ser vädret ut om man blickar framåt mot mitten av nästa vecka?
– Det är en stigande dagstemperatur skulle jag säga. På måndagen har du tre, fyra, möjligen fem plusgrader på dagen. Men det är fortfarande kalla nätter. Temperaturen ligger allmänt på minussidan nattetid, säger Lisa Frost.
På tisdagen kan det komma snö under natten, men inga större. Först nästa helg kan man möjligtvis få lite plusgrader nattetid – men den prognosen är också mycket osäker.
Människan är som bekant en varelse med dåligt minne, framför allt historiskt sådant. Är det verkligen ovanligt kallt, eller är det bara som man tror?
– Det händer inte varje år att vi får så här kallt i slutet av mars men det är inte helt ovanligt heller. Senast 2013 var det faktiskt ännu kallare i slutet av mars i Götaland. Det händer då och då så något extremt är det inte, säger Lisa Frost.
Läs alla artiklar om: Vintervädret
Gå till toppen