Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fotografier som träffar rakt i minnenas ordlösa centrum

Kristina Eldon, från "Biografiska landskap".

Kristina Eldon

KONST. Biografiska landskap Inger Ekdahl. Galleri Ping-Pong, Malmö, t o m 31/3.
Hur ser våra tidigaste minnen ut? Går det över huvud taget att skildra denna skuggvärld där det knappt går att urskilja några detaljer? Risken är stor att det bara blir en banal berättelse. Ändå vågar Kristina Eldon återskapa sina första minnen - skira gardiner i motljus. En lätt rörelse drar genom hennes fotografier, ljuset är dämpat, det är tyst. De påminner mest om finstämt måleri. Stefan Johanssons intima skildringar ligger nära till hands, särskilt de lågmälda akvarellerna av enkla interiörer från 1940-talet. Och nog skulle Eldon kunna göra en av hans aforismer till sin: ”Seendets största betydelse för konstnären är att det ger henne syner i vilka hon finner sig själv.”
Vilka är då de syner hon skapar i Stefan Johanssons mening? Hon undviker konventionell banalisering av motiven; med böljande grönt, intensivt gult och förtätat rött återskapar hon sina första minnen som ett gränsland mellan ute och inne. Hennes kamera fastnar inte för några detaljer; ett handtag, ett fönster eller någon annan vardaglighet anas bara. Det är den tysta svepande rörelsen av färg och ljus som är viktig.
Genom att alla rörelser är långsamma och undanglidande undviker Eldon att förvandla sina minnen till anekdoter, vars konturer hon i så fall skulle teckna och fylla i som allvetande vuxen. Det svåraste är förstås att behålla det oförklarade som var essensen i de första minnena. Därför skildrar hon föremålen som om de inte hade någon yta. Det är ljuset, färgerna och vindilen som är verkligheten. Här handlar det om känslan innan den stelnat till en berättelse.
Eldons fotografier träffar mig rakt i minnenas ordlösa centrum.
Temat med form som löser upp sig i färg och ljus understryks av Inger Ekdahls (1922-2014) målningar i galleriets bakre rum. Hon förvandlade geometrins vassa hörn till svirrande sfärer i gråljus. Mötet mellan Eldon och Ekdahl är ovanligt lyckat. Ljuset regerar på Ping-Pong just nu.
Gå till toppen