Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Svanberg central i Malmös cupseger

Inkastad i sista stund och hyllad av tränaren. Mattias Svanberg var spelare som var i centrum när Malmö FF tog sig till cupfinal. – Beskedet fick jag efter frukost. Jag var inte förvånad över att jag skulle spela, men jag var inställd på att spela som ytter, sa Mattias Svanberg.

Mattias Svanberg och Faoud Bachirou efter att ha säkrat en finalplats i cupen.Bild: TOBIAS NYKÄNEN
Han var stor bollvinnare, spelfördelare och även framme i ett av Malmös farligaste chans innan segermålet kom.
Talangen Mattias Svanberg fick stort förtroende i cupfinalen och gjorde sin tränare Magnus Pehrsson mycket nöjd
Det är som innermittfältare som 19-årige Mattias Svanberg firat triumfer som ungdomsspelare i Malmö FF och i ungdomslandslagen. I a-laget har han mest fått hålla till på kanten.
När Egzon Binaku blev sjuk inför cupsemifinalen tvingades Magnus Pehrsson att revidera matchplanen med wingbackar. Det blev ett steg tillbaka till två centrala mittfältare i en 4-4-2-uppställning med Mattias Svanberg i en numera ovan roll.
– Det förändrades radikalt med Binakus sjukdom. Det blev många timmars funderingar kring den matchplan som vi hade haft klar i två dagar, konstaterade Magnus Pehrsson som njöt av att se Mattias Svanberg i en ny roll.
– Jag blev väldigt glad av att se hans insats. Han spelade klokt och det är häftigt att se en spelare som kan anpassa sig så till en ny roll. Han har otroligt spännande egenskaper att utnyttja centralt i planen.
Mattias Svanberg hade den första halvlekens farligaste MFF-chans när han avancerade in i straffområde, men inte riktigt fick till avslutet som gick rakt på Aly Keita i Östersundsmålet.
Annars var det Östersund som vaskade fram hetast chanser. I inledningen av andra halvlek hängde ett ledningsmål i luften när Saman Ghoddos hade ett skott som strök stolpen och Brwa Nouri hade ett som träffade insidan.
Från sin position på mittplan kunde Mattias Svanberg se Alexander Jeremejeff kontra och friställa Arnon Traustason som placerade in matchens enda mål i den 80:e matchminuten.
– Idag är jag mest glad för resultatet. Det är trots allt det som fotboll handlar om, sa Magnus Pehrsson efter matchen som även hade en nervig avslutning där Ken Sema träffade ribbans undersida efter en frispark i slutminuterna.
Malmö lyckades hålla undan i en sen anstormning från hemmalaget och kunde säkra en plats i cupfinalen den 10 maj.
Mattias Svanberg kan börja förbereda sig för stora matcher och en allsvensk premiär.
I vilken position det bli spelar mindre roll.
– Jag vill bara spela. Sedan får det bli på den position som det blir. Jag tar varje match och träning och försöker utvecklas och hjälpa laget. Jag vill kunna bidra på vilken position jag än spelar.
Gå till toppen