Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toddyspexarna har gjort Picasso mer jämställt

Senast det begav sig stod det bara killar på scenen. När Toddyspexarna har nypremiär på spexet Picasso på fredag, är det en mer jämställd uppsättning.

Toddyspexarna sätter upp spexet Picasso. Här sminkar sminkösen Filip Nicklasson Magnus Jutell till Pablo Picasso.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Ja, nu är det ganska jämnt fördelat mellan killar och tjejer, både på scenen och bakom, säger spexförman Adam Brorsson.
Picasso har satts upp två gånger tidigare, 1996 och 2001. Båda gångerna har den manliga dominansen varit total på scenen. Nu har den fem personer starka manusgruppen arbetat om föreställningen.
– När vi gick igenom manuset tyckte vi att att vi kunde ha fler kvinnokaraktärer och fler roliga kvinnokaraktärer, säger Oscar van der Have, som både sitter med i manusgruppen och spelar den parisiska hyresvärdinnan Dora.
Förutom de tillagda karaktärerna har även några kupletter strukits och några nya tillkommit.
Adam Brorsson beskriver spexet som en varieté där både kända och okända karaktärer försöker väcka liv i konsten. Handlingen utspelas i USA, Frankrike och Spanien.
Totalt är drygt 110 personer involverade i spexet, allt från musiker och skådespelare till dem som lagar mat. Premiären är den 23 mars och två föreställningar spelas även den 25 mars.
Varför ska man gå och se Picasso?
– Det är mycket bra musik, många roliga miljöer och roliga skådespelare. Det blir många goa skratt och goa minnen.
Gå till toppen