Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den vrålande skippern fick sista ordet

Henrieta Farkasova samlade guld, hyllningarna av den avlidne fysikern Stephen Hawking berörde en hel värld och den rekordstora publiken skrek decibelmätaren i topp – men allra högst vrålade Kinas curlingskipper Wang Haitao. Det är några av de skarpaste minnesbilderna från Paralympics.

Kinas skipper Wang Haitao, med munnen stängd.Bild: Simon Bruty/AP/TT
Det är dags att ta ned skyltarna, parkera bussarna och avveckla vinterspelen i Pyeongchang. Till och med den talande städroboten på mediecentrumet – av utseendet att döma en nära släkting till Stjärnornas krig-profilen R2D2 – har gjort sitt.
Så vad minns vi då av Paralympics i Sydkorea, om vi ser bortom de svenska insatserna?
Här är några av dem som gjorde störst avtryck:
+ Henrieta Farkasova, 31, Slovakien, alpint, åkare med synnedsättning
Slovakiskan tog tre guld i Vancouver 2010 och två i Sotji för fyra år sedan. Om hon kunde bättre? Visst. I Pyeongchang blev det fyra nya medaljer av ädlaste valören innan Menna Fitzpatrick, Storbritannien, i mästerskapets sista åk såg till att det inte blev storslam för Farkasova. 31-åringen, som ledde efter första åket, fick nöja sig med silver i slalom.
+ Brian McKeever, 38, Kanada, längdåkning, åkare med synnedsättning
Zebastian Modins omöjlige konkurrent i skidspåren sopade rent – som vanligt. Den outtröttlige 38-åringen som flera gånger varit bland de 50 bästa i Vasaloppet tog en guldtrippel, precis som i Vancouver 2010 och i Sotji 2014.
+ Publiken, alla åldrar, Sydkorea, samtliga sporter
Redan efter tre dagar hade Pyeongchang satt publikrekord för ett vinter-Paralympics. Folk strömmade till arenorna och lät som mest i Gangneung, där det var säkrast att hålla för öronen när decibelmätaren triggade hockeysupportrarna. Till slut fick publiken sin belöning, när den sittande längdåkaren Sin Eui-Hyun vann värdnationens första vinterguld genom tiderna.
+ Wang Haitao, 28, Kina, rullstolscurling
Om någon kunde konkurrera med publiken så var det Kinas vrålande skipper. Som mest upphetsad var 28-åringen när han stötte på motstånd, som under gruppspelsmatchen mot Sydkorea. Skrikandet visade sig leda ända till guld, efter seger i finalen mot regerande världsmästaren Norge.
+ Stephen Hawking, 76, Storbritannien, fysik
Under spelen avled den världskände brittiske fysikern som led av en långsamt nedbrytande form av muskelsjukdomen ALS. Han hedrades på avslutningsceremonin och hyllades som förebild.
– Han var ett geni, en pionjär och en inspiration för oss alla, sade Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons i sitt tal och tillade:
– På samma sätt som Stephen Hawking utforskade gränsen för vad som var möjligt, har ni paralympier testat gränserna för vad mänskligheten kan göra.
Fakta

Medaljligan i Paralympics

1) USA, 13 guld–15 silver–8 brons.

2) NPA (neutrala paralympiska aktiva), 8–10–6.

3) Kanada, 8–4–16.

4) Frankrike, 7–8–5.

5) Tyskland, 7–8–4.

24) Sverige, 0–1–0.

Fotnot: Stornationen Ryssland, som tog 80 medaljer varav 30 guld i Sotji för fyra år sedan, var avstängd från Paralympics i Pyeongchang. Ryssarna i Sydkorea tävlade som neutrala deltagare (NPA), främst i damklasserna.

Gå till toppen