Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Fängelset bör placeras där det redan finns verksamhet

Varför placera ett fängelse i ett värdefullt naturområde när det kan ligga till exempel i anslutning till Sturup, undrar Gösta Wrangel.Bild: Hussein El-alawi
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Så har kommunen i samarbete med kriminalvården presenterat ett antal (nio) platser som skulle kunna vara lämpliga för lokalisering av det nya fängelset. Dessvärre är inget av de förslag som beskrivs i handlingarna lämpligt eftersom samtliga ligger inom område som i kommunens översiktsplan betecknas som område av riksintresse antingen för naturvård, kulturmiljövård eller intresse för det rörliga friluftslivet. Miljöbalken stadgar att områden av riksintresse för naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön.
Läs också Här kan fängelset i Svedala hamna
Förutom att ovanstående borde innebära avgörande hinder för etablering på föreslagna platser blir jag synnerligen förvånad över att förslagen i så stor omfattning är placerade i kommunens naturområden av allra största dignitet.
Läs också Staffanstorp fick BMW – Svedala valde fängelse
Läs också Abba-Benny tar ställning i fängelsedebatten
Eftersom jag väl minns hur processen bedrevs när Sysav skulle etablera en ny soptipp i området istället för Spillepengen blir jag lite undrande. Det föreslogs två alternativ varav ett vid Bokskogen och ett som innebar fortsatt och utvidgad drift vid Spillepengen. Eftersom alla ville ha det senare så var beslutet lätt, Spillepengen.
Man undrar ju om det finns något hemligt förslag att tillgripa för placering av fängelset när alla förslag i vår vackra natur förkastats? Själv tycker jag att det vore naturligt ur många aspekter att lokalisera en sådan anläggning i anslutning till redan detaljplanerat industriområde, som östra i Svedala eller möjligen i anslutning till Sturups flygplats.

Gösta Wrangel

Svedala
Gå till toppen