Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Avstängde Aliu rasismanklagar ligan: Olyckligt

Akim Alius avstängning förlängs efter storbråket i mötet med AIK i slutspelsserien. Den ukrainsk-kanadensiske backen, som fått sparken av Pantern, anklagar svensk ishockey för rasbaserad diskriminering. – Olyckligt att någon i vår verksamhet känner så, säger förbundets ordförande Anders Larsson.

Ishockeyspelaren Akim Aliu i en NHL-match för Calgary 2012. Arkivbild.Bild: Jeff McIntosh/AP/TT
Akim Aliu fick ett vredesutbrott efter Panterns 1–2-förlust borta mot AIK på Hovet i Stockholm i den hockeyallsvenska slutspelsserien i onsdags.
En av AIK:s ordningsvakter såg Aliu först uppträda aggressivt i spelargången och sedan måtta ett slag mot hemmalagets målvakt Erik Källgren.
En annan ordningsvakt valde att gå emellan och Aliu svarade med att ställa sig på ordningsvaktens högra fot med sin egen skridsko, enligt vittnesuppgifter i Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnds beslut.
"Av utredningen framgår att Akim Aliu i spelargången efter slutsignalen har slagit ner avspärrningar och annan inredning varpå personal på plats ifrågasatt beteendet. Av utredningen framgår vidare att Akim Aliu i samband med detta slagit AIK-målvakten Källgren", skriver disciplinnämnden.
Aliu stängdes av i de två avslutande omgångarna av slutspelsserien. En avstängning som fortlöper under inledningen av nästa säsong om den ukrainsk-kanadensiske 28-åringen, som är född i Nigeria, fortsätter spela i Sverige.
"Om ni fortsätter att behandla mig på det här sättet har jag inget annat alternativ än att berätta offentligt om den rasbaserade diskriminering jag fått utstå i Sverige, både av domare och personal i er liga", säger NHL-meriterade Akim Aliu i ett uttalande till disciplinnämnden.
Förbundets ordförande Anders Larsson har ingen större insyn i ärendet, men ser allvarligt på Alius uttalande.
– Något som är otroligt viktig för Svenska ishockeyförbundet är att vi står upp för vår värdegrund, det är väldigt tydligt att vi tar avstånd rasism. Därför känns det naturligtvis olyckligt att någon i vår verksamhet känner så, säger han.
TT: Hur går ni vidare med det här?
– Det är klart att det behöver följas upp, säger Anders Larsson.
Aliu är nu avstängd från spel i tävlings- och uppvisningsmatcher under perioden 18–26 september. Dessutom tilldöms backen 10 000 kronor i böter efter tumultet med ordningsvakter och spelare.
Efter händelsen fick den tidigare AIK-spelaren Aliu i fredags sparken av Malmöklubben Pantern, dit han lånats ut av SHL-klubben Karlskrona.
Den nu klubblöse backen, som gjort sju NHL-matcher för Calgary, värvades till dåvarande SHL-laget AIK 2014 och kom till SHL-jumbon Karlskrona i januari i år innan han lånades ut till Pantern.
Gå till toppen