Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: En provokation för mycket. Nätet är inte en värld för sig.

Hanif Bali (M).Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Moderaternas omstridde riksdagsledamot Hanif Bali tvingas lämna partistyrelsen efter den senaste kontroversen kring hans person.
Han lämnar samtidigt den sociala medieplattformen Twitter, som bidrog till hans uppgång och till sist blev hans fall.
För tonen i den offentliga debatten, för dem som likt Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det behövs "några vuxna i rummet", bör det vara en god sak.
Affären tog sin början med ett svårbegripligt angrepp av Bali på Patrik Oksanen, känd säkerhets- och försvarspolitisk skribent. Anledningen var Oksanens intervju med människorättsaktivisten Olga Skripnuk.
Skripnuk ingick i en grupp aktivister från det av Ryssland olagligt annekterade Krim som bjudits till Sverige av utrikesdepartementet, UD. Det var också UD som via mejl kontaktade Oksanen, som länge bevakat utvecklingen i Ryssland och dess närområden, för att höra om han var intresserad av att intervjua någon av de inbjudna gästerna.
Att departement, myndigheter eller olika organisationer vänder sig till journalister med den typen av förfrågningar är inget ovanligt eller märkligt. Men bara några timmar efter att Oksanens ledare lagts ut på nätet twittrade Bali om saken, berömde artikeln samtidigt som han retfullt undrade varför Oksanen inte berättat att "intervjun i fråga såldes in av UD".
Som något slags bevis för att Oksanen i själva verket var UD:s hovskribent och inte en oberoende journalist och politisk kommentator, lade Bali också ut mejlväxlingen mellan UD och Oksanen.
Till saken hör att Bali fått mejlen från den högerpopulistiska nätsajten Nyheter Idag, som Oksanen tidigare kritiserat för att gå Rysslands ärenden.
"Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor", kommenterade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Det är inte första gången Bali hamnar i konflikt med partiledningen. I en riksdagsomröstning 2016 gick Bali emot partiet och röstade – tillsammans med partikamraterna Niklas Wykman och Finn Bengtsson – för att Sverige skulle erkänna Islamiska statens förföljelser av kristna och andra minoriteter som ett folkmord.
För detta brott mot partilinjen omplacerades Bali, från arbetsmarknadsutskottet till näringsutskottet. Han fråntogs även uppdraget som integrationspolitisk talesperson, något han själv beskrev som sin "hjärtefråga".
Främst är det Balis framfart i sociala medier som har skapat kontroverser. Ett exempel från senare tid är när Bali på Twitter kallade domare, som inte häktar personer som grips med skarpladdade vapen, för "jävla syltryggar". Det ledde till att han kritiserades av partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström. "Det är viktigt att hålla en respektfull ton i sociala medier", förklarade Billström.
Balis hårda debattstil – enligt honom själv högst medveten – har skaffat honom både fiender och vänner, inom såväl som utom partiet. En del stöts bort av hans provokationer och elakheter, andra ser honom som en frisk fläkt. Bali kom på förstaplats i Moderaternas provval i Stockholms län, men fick nöja sig med en sjundeplats på riksdagslistan.
Hanif Bali är utan tvekan en skicklig politiker och debattör. Men Twitter tycks locka fram de sämsta sidorna – hos honom som hos många andra.
Internet är inte en värld för sig, det är en del av den större verkligheten. Det som sker på nätet och det som sker i mötet mellan människor öga mot öga är två kommunicerande kärl.
Hån och förakt är inte mindre verkligt för den som utsätts på nätet. Och det är lätt att den hårda tonen i sociala medier fortplantar sig till resten av samhällsdebatten.
Förtroendevalda tillhör de grupper i samhället som är mest utsatta för hot och trakasserier. Desto viktigare att politiker själva föregår med gott exempel och bemöter andra som de själv vill bli bemötta – förhoppningsvis med respekt.
Läs alla artiklar om: Kritiken mot Hanif Bali
Gå till toppen