Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan Engström: Mångsidig hitmakare till Victoria

Vilken av hans låtar är lättast att smälta? Vilken är omöjlig?

Albert Hammond är en av dessa duktiga låtskrivare och hitmakare som genom åren lyckats placera sina alster hos så skilda artister som Whitney Houston och The Hollies, Leo Sayer och Julio Iglesias samt inte minst Starship.
Jo, kanske minst ändå.
Spretigt, men det finns en röd tråd ändå: jag tycker genuint illa om varje låt.
Det kanske är dålig stil. Åtminstone är det dålig stil att göra en tidningsartikel om saken. Men nu är det så att Albert Hammond kommer till Malmö, för att 26 mars spela på Victoriateatern i Malmö. Det är ändå rätt stort.
Det enda han gjort som jag gillar är sonen, Albert Hammond Jr, mest känd från The Strokes även om jag föredrar hans soloplattor. Den allra senaste, "Francis trouble" som kom för någon vecka sedan, är något så bisarrt som en temaplatta om Albert Jr:s dödfödda tvillingbror.
På tankens väg tillbaka till pappa Albert Hammond öppnar sig en ocean av smaklösa skämt. Lägg märke till att jag inte drar ett enda av dem. Istället: en Spotifylista! Tio av Hammonds allra största låtar: lättsmälta och väldigt svårsmälta om vartannat.
Det finns något imponerande i alltihop.
Gå till toppen