Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikerna valde att ligga lågt på protestmöte

Mycket kritik, många frågor och få svar.
Det blev utfallet när motståndarsidan på måndagskvällen bjöd in allmänhet och politiker till ett fullsatt möte i Folkets hus i Svedala om de framtida fängelseplanerna.

Stolarna tog slut och folk fick stå längs väggarna vid mötet i Folkets hus i Svedala på måndagskvällen.Bild: Mats Amnell
Stolarna tog slut, fler fick bäras in och senkomna åhörare fick ändå stå längs väggarna för att få plats i Folkets hus stora sal.
Mötet hade organiserats av föreningen Fängelsefritt Svedala. En stor del av tiden användes för att redovisa argument mot planerna och kritik mot hur ärendet hittills skötts.
Nils Thott berättade att han som chef i stora företag och är van att göra noggranna analyser innan en ny satsning görs. I den här frågan, menade han, har kommunen låst sig vid att vid en positiv attityd utan att utreda för och nackdelar.
– Jag har begärt ut alla handlingar i ärendet och det finns ingenting sådant, sade han.
Moderatorn Kerstin Petersson-Brodda ledde mötet från scenen i Folkets hus.Bild: Mats Amnell
Helene Östberg, marknadschef med uppgift att marknadsföra Skåne för besökare, oroade sig för Svedalas framtida varumärke.
Hon var förvånad över att kommunen inte utrett hur Svedalas varumärke påverkas av en fängelseetablering.
– Ett varumärke utgörs av människors förväntningar. Det hjälper inte att fångarna hålls innanför murarna om det ändå känns otryggt.
Hon nämnde Kumla, Tidaholm och Säter som små orter som nästan enbart förknippas med fängelser och brottslighet.
– Svedalas nuvarande varumärke bidrar till inflyttning, starkare ekonomi och ökad attraktivitet. Kommer en anstalt att öka, minska eller inte alls påverka attraktionskraften? Det måste undersökas, sade Helene Östberg.
Läs mer: Här kan fängelset hamna
Mäklaren Mikael Ottosson varnade för sämre utveckling på fastighetspriser och Svedalas förre stadsarkitekt Jan Bergfeldt menade att fängelseplanerna står i strid med alla kvaliteter Svedala idag står för så som småskalighet, trygghet och vacker natur.
Så här långt har alla partier i kommunfullmäktige varit positiva till tanken på ett fängelse. Några av politikerna fick möjlighet att yttra sig, men valde att ligga lågt.
Politikerna Ambjörn Hardenstedt (S), Linda Allansson Wester (M) och Kriminalvårdens regionchef Per Björkegren fick möjlighet att bemöta kritik och svarar på frågor.Bild: Mats Amnell
– Jag är här preliminärt för att lyssna. Men vi politiker tycker också om vår kommun och vill värna och utveckla den, sade kommunalrådet Linda Allansson Wester (M).
– Enligt henne gjordes lokaliseringsstudien – där nyligen ett antal tänkbara platser presenterades – för att se om det alls var möjligt att bygga ett fängelse någonstans i kommunen.
Oppositionsrådet Ambjörn Hardenstedt (S) kommenterade att fullmäktige väntas godkänna lokaliseringsstudien den 21 mars.
– Det är inte så att vi tar ett beslut där vi inte kan backa. Det är bara ett steg i en process.
På slutet fick åhörare ställa frågor.
Kommer man att tvångsinlösa mark från privata markägarna? undrade Per Uvgård.
– Vi vill jobba i god anda. Från kommunens sida finns inte intresse för att göra det. Jag uppfattar att Kriminalvården också ser det så, svarade Linda Allansson Wester.
Vilken är kommunens vision? Tänker ni inte på varumärket?, undrade Lennart Nilsson.
– Vi jobbar för flera arbetsplatser i kommunen. Arbetstillfällen är viktigt, sade Linda Allansson Wester.
Fakta

Så kan det nya fängelset bli

Den planerade fångvårdsanstalten väntas kunna ta emot 150-300 fångar med lika mycket personal.

Anstalten ska få en medelhög säkerhetsklassning.

Tidshorisonten är sex till nio år innan en anläggning kan finnas på plats.

Svedala kommun ser fördelar som nya arbetstillfällen och ökade möjligheter att sälja varor och tjänster för det lokala näringslivet.

Gå till toppen