Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö anställer 24 nya utredare för att hjälpa fler ur hemlöshet

Socialförvaltningen avsätter 30 miljoner för att korta väntetider och minska notan för dyra platser i tillfälliga boenden.

På en parkering vid köpcentrumet Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö bygger Malmö Stad ett tillfälligt boende för hemlösa. De 102 lägenheterna har kostat 33,8 miljoner kronor, men ingen kan flytta in på grund av fuktskador.Bild: Johan Nilsson/TT
Antalet hemlösa i Malmö slår rekord. Vid senaste räkningen, i oktober 2017, saknade 2 822 personer i Malmö fast bostad. Av dem var 1 070 barn.
Ökningen är strukturell; det handlar alltså inte om sociala problem som missbruk eller psykisk sjukdom. De hemlösa är helt enkelt personer som inte klarat av att hitta någonstans att bo.
Nu ska kommunens socialtjänster få förstärkning för att om möjligt vända utvecklingen. De nyanställda ska särskilt arbeta med utredning och beslut kring behov av bostad.
Läs också Hemlösheten i Malmö slår nytt rekord: Över tusen barn saknar hem
Läs också Malmö stad placerar bostadslösa skolbarn på vandrarhem – utanför Hässleholm
Läs också Malmö stad har 40 platser till hemlösa i vinter: ”Det här stressar oss”
– Totalt sett blir det 57 personer som ska arbeta med detta. Av dem är 24 tjänster nya. Det blir i praktiken en fördubbling av dagens kapacitet, säger Rikard Vroland, avdelningschef för socialtjänst i Innerstaden.
Tanken är att förstärka alla delar av hanteringen av bostadslöshet.
– Vi har alldeles för många som inte klarar av att hitta ett boende på egen hand. Vi behöver hitta nya vägar, säger Rikard Vroland.
På vissa socialkontor i Malmö tillkommer det varje dag flera nya ärenden med personer eller familjer som saknar boende. Det kräver resurser att utreda.
– Vi behöver kunna göra en avvägning och avgöra vilka som är berättigade till hjälp med boende. Och vi finner att man inte är har rätt till stöd, måste vi ändå kunna ge ett underbyggt beslut.
Ett annat problem har varit att de som beviljas plats i tillfälligt boende ofta blir kvar där alldeles för länge. Det kostar stora pengar; förra året betalade Malmö ungefär 500 000 kronor per dag för sådana platser.
– Malmö lägger oerhört mycket pengar på tillfälliga lösningar. Så vi måste hitta vägar att minska tiden på hotell och härbärgen, säger Rikard Wroland.
– Om man hamnat i tillfälligt boende ska man komma vidare så fort som möjligt.
Ytterst är det också en fråga om hur socialsekreterarna ska använda sin tid.
– Att hjälpa folk att hitta bostad tar väldigt mycket tid och är snarare ett logistiskt problem än socionomers egentliga expertis. Vi ska ju hjälpa personer till en bättre livssituation, och även kunna hjälpa dem med andra problem än just bostaden, säger Rikard Vroland.
Svag förankring i Sverige och dåliga kunskaper är vanliga förklaringar till svårigheterna att hitta en bostad.
– Många har ingen vana vid svensk bostadsmarknad. Man har svårt att orientera sig i hur systemen fungerar och behöver hjälp.
I Malmö finns fem stycken olika socialtjänster, som delat upp staden mellan sig. De kommer alla att få en del av de nya tjänsterna.
Kraven för att få hjälp med boende är höga idag, säger Rikard Vroland.
– Man måste göra vad man kan själv. Man behöver söka bostäder överallt – inte bara i Malmö, utan hela Skåne – och man ska vara på Boplats Syd, säger Rikard Vroland.
Utöver fler socialsekreterare planerar Malmö stad en bostadsrådgivning till hemlösa. För att avlasta socialsekreterare planeras en digital bokningscentral, där moduler, hotell, vandrarhem och andra boendeformer ska kunna bokas enklare.
Gå till toppen