Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu kan du hjälpa Victoriateatern köpa en flygel – tangent för tangent

Victoriateatern storsatsar på att köpa in en Steinway-flygel och de vänder sig besökarna för att finansiera köpet. Vill du kan du sponsra enskilda tangenter på flygeln.

Per Tengstrand vid Victoriateaterns nuvarande flygel, en C Bachstein.Bild: Sasha Kajic
Victoriateatern i Malmö nominerades häromdagen till årets scen-priset på Folk & Världsmusikgalan i april. Nu planerar de att höja kvaliteten ytterligare.
– Vi har ju länge känt att vår flygel inte håller måttet. Den är gammal och vi har funderat på olika sätt att finansiera ett köp av en ny, berättar Felicia Korman som är kommunikationsansvarig på Victoriateatern.
Nu har Victoria startat en crowdfundingkampanj för att kunna köpa en Steinwayflygel för 730 000 kronor inklusive klimatanläggning och transport. De som är intresserade av att vara med och sponsra flygelköpet kan göra det på olika nivåer. Steinwayflygeln har 88 tangenter, 52 vita och 36 svarta, och i crowdfundingkampanjen kan man sponsra de olika tangenterna. En svart tangent kostar 5 000 kronor och en vit tangent 12 500. Köper man en hel oktav, sju vita och fem svarta, så kostar det 100 000 kronor. Och har man inte råd med en hel tangent så kan man sponsra en mindre summa och bli del av Victorias flygelvänner.
– Steinway har gjort den här sortens insamlingskampanjer tidigare med andra konserthus i världen, men vi är först i Sverige att göra det med dem, säger Felicia Korman.
Som sponsor får man en exakt kopia av tangenten hemskickad och en ingravering på ett plakat i Victoriateaterns foajé.
Den 25 april hålls en showcasespelning på Victoriateatern med den välkände pianisten Per Tengstrand som ska spela på just den flygeln som man nu försöker köpa loss.
Men vad händer om ni inte får ihop pengarna?
– Vi hoppas såklart få in pengarna och attrahera större sponsorer. Men det här är ett långtgående projekt. Vi förväntar oss inte att ha alla pengarna på plats den 25 april, utan vi börjar med ett leasingavtal och betalar av efterhand. Oavsett vad så kommer flygeln att vara på plats till den 25 april, säger Felicia Korman.
Kommer en ny flygel innebära att ni kan ha ett annat sorts musikutbud?
– Vi har ju hög klass på våra musiker redan så det känns trist att inte kunna erbjuda ett bra instrument. Man kan ju inte be en racerförare köra ett bra lopp i en skruttig bil. Det här är samma sak. Vi vill gärna kunna erbjuda mer klassisk musik, men flygeln kommer att kunna användas av jazz- och bluespianister också, säger Felicia Korman.
Mer information om insamlingskampanjen finns här.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen