Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD kan svänga om fängelsebygge

Sverigedemokraterna, Svedalas tredje största parti, kan vara på väg att svänga från ja till nej i fängelsefrågan. En medlemsomröstning ska nu avgöra hur partiet ska ställa sig.

Ronny JohnssonBild: Privat
Så här långt har inget av partierna i Svedalas kommunfullmäktige haft några invändningar mot att kommunen ställt sig positiv till tanken och låtit utreda möjliga lägen. Men nu har SD tagit intryck av den kritik som växt fram under sedan lokaliseringsutredningen presenterades i slutet av januari.
– Vi tio SD-ledamöter i fullmäktige kan inte tala för alla våra partimedlemmar i en så stor fråga. Därför måste vi fråga dem hur vi ska gå vidare och följa deras riktlinjer, säger Ronny Johnsson som är ledare för Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp i Svedala.
Planen är nu att kalla de 111 partimedlemmarna i Svedala kommun till möte så fort som möjligt. Något datum är dock ännu inte bestämt.
Enligt Ronny Johnsson blir det troliga upplägget att man först håller en öppen diskussion och sedan genomför en medlemsomröstning. Han tror att åsikterna varierar inom partiet.
– Det finns nog tre linjer. En som är emot, en som är för och en tredje grupp som inte bryr sig om hur det blir. Så är det säkert i alla partier, säger Ronny Johnsson.
Vad tycker du personligen?
– Det vill jag inte yttra mig om. Jag talar som representant för SD och då lägger jag mina personliga åsikter åt sidan, säger han
Redan i morgon onsdag – innan något medlemsmöte hinner sammankallas – förväntas kommunfullmäktige godkänna lokaliseringsstudien och besluta att gå vidare och välja ut en bland de nio tänkbara platserna.
Valet ska har gjorts i juni. Därefter ska förutsättningarna för ett fängelse på just den platsen utredas noggrannare.
– Jag kan i nuläget inte svara på hur vi kommer att rösta. Det kommer vi att bestämma internt i fullmäktigegruppen innan sammanträdet, säger Ronny Johnsson.
Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i fullmäktige med 10 av 44 platser. Socialdemokraterna och Moderaterna är större med tolv respektive elva platser.
Gå till toppen