Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Idag rockar vi sockorna, men vi rör oss i fel riktning

Ska vi sålla bort dem som är annorlunda utifrån det vi anser vara normalt, ja då har vi snart inga sockor att rocka, avslutar Nathalie Bencic sin text.Bild: Mats Roslund
Idag rockar vi sockorna!
“Rocka sockorna” sammanfaller med World Down Syndrome Day och konceptet är enkelt: sätt på dig omaka sockor och visa att du tycker att olika är bra. På Facebook och Instagram kan vi följa arbetsplatser likväl som förskolor där man har tagit på sig två omaka sockor dagen till ära.
Läs också ”Det är viktigt för mig som har Downs syndrom att visa att jag klarar ett jobb – som alla andra”
Läs också Amanda berättar om livet med Downs syndrom – skrev bok om vardagen
Men vad tycker vi de andra 364 dagarna om året när en majoritet av dessa barn aborteras? Älskar vi bara mångfald när det är på avstånd och inte i vår egen närhet? Under 2017 kunde vi läsa att de flesta på Island - närmare 100 procent - som får positivt resultat om Downs syndrom väljer att göra abort. Helt färska siffror som presenterats senaste månaden här i Sverige visar att även vi går samma öde till mötes om utvecklingen håller i sig. Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet, har gjort undersökningen som visar att det bara på tre år har skett en minskning på hela 40 procent av barn som föds med kromosomavvikelser. Hon menar vidare att det tvärtom borde vara fler barn med Downs syndrom som föds med tanke på att många kvinnor väntar längre innan de skaffar barn.
Läs också Fler aborterar foster med Downs syndrom
Läs också Mot ett land utan olikhet
I mitt drömland ska alla få vara med, oavsett hur produktiv man är eller hur mycket man kostar samhället. Där är det tillåtet att vara olika och alla är lika mycket värda. Ska vi sålla bort dem som är annorlunda utifrån det vi anser vara normalt, ja då har vi snart inga sockor att rocka.

Nathalie Bencic

Gå till toppen