Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Maria G Francke: Kvartett som känns och sprängs

Maria G Francke öppnar en box och hittar en provokation – tyvärr.

Bild: TT
Det hör inte ungdomen till att vara villrådig. Inte heller romantisk, patetisk eller kåt för den delen.
Detta vet vi men det kan uppfattas som en provokation att påminna om det. Med det sagt: dags att påminna om det. Senaste Novellixboxen gör det med besked eftersom den innehåller berättelser av Suzanne Brøgger, Birgitta Stenberg, Bodil Malmsten och Kerstin Thorvall. Det är fyra återpubliceringar som skildrar begär hos icke purunga kvinnor.
Åh, så fantastiskt Stenberg skildrar en kvinnas möte med en man som hon egentligen föraktar men ändå tänder på! Tills det plötsligt går över. Och Malmstens plågade kvinna som inte får det gensvar hon önskar ger en bitterljuv känsla. Brøggers inre monolog om ett omöjligt närmande är smått thrillerartat och Thorvall kan man lita på, hon är sedvanligt pang på rödbetan.
Det fanns en tid, då detta publicerades, och då dessa teman betraktades som kletiga och klibbiga. Tyvärr tror jag att vi fortfarande lever i den tiden. Därför är detta världens bästa gåbortpresent.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen